Kış henüz gelmedi, ancak gaz fiyatları arz endişeleri nedeniyle Avrupa ve Asya’da rekor seviyelere yükselirken, Birleşik Krallık’taki birçok enerji tedarikçisi çöktü.
Analistler CNBC’ye verdiği demeçte, doğal gaz arzının önümüzdeki yıllarda kademeli olarak artmasını beklediklerini belirttiler. Ancak analistler, talebin önümüzdeki yıllarda arzı geçmeye devam edip etmeyeceği konusunda ikiye bölünmüş durumda.
JBC Energy Asia’nın Genel Müdürü Richard Gorry, mevcut gaz krizinin muhtemelen kendini tekrar edeceğini söyledi. Yaptığı açıklamada, “Bu, önümüzdeki üç ya da dört yıl içinde tekrarlanacak bir kriz olacak çünkü bu dönemde piyasaya çok fazla yeni doğal gaz arzı girmiyor. 2025′e kadar durum değişebilir, ancak bence kesinlikle yüksek enerji fiyatlarının devam edeceği birkaç yılımız var” dedi.
Simpson Spence Young’ın küresel enerji türevleri Başkanı James Whistler, fiyatların bu kışın ötesinde yüksek kalmasını beklemediğini söyledi. “Önümüzdeki üç yıl boyunca sürekli bir enerji krizinde mi olacağız? Kesinlikle hayır. “Bu kısa vadeli bir konu… gelecek yıl Mart veya Nisan’da çok daha makul fiyatların tekrar gelmeye başladığını göreceğiz” dedi.
Gorry bu hafta CNBC’ye verdiği demeçte, ülkeler kömür ve petrolden daha temiz enerjilere geçmeye çalıştıkça gaz talebinin “oldukça hızlı” arttığını söyledi. “Bu, dünyanın yeterli gaza sahip olmadığı ve önümüzdeki üç yıl boyunca pazarın çok sıkı olacağı anlamına geliyor”. diye ekledi.
Wood Mackenzie’nin Asya Pasifik enerji Başkan Yardımcısı Gavin Thompson, gaz kıtlığının başka bir enerji krizine yol açmasa bile, dünyanın kömür ve petrole geri dönmesine neden olabileceğini söyledi. Thompson, daha temiz bir enerji karışımına doğru kademeli harekette gazın ”önemli bir şekilde öne çıkmasını” bekliyor. Ancak, üreticilerin gazın uzun vadeli geleceği konusunda endişeli olduklarını ve arza yetersiz yatırım yapıyor olabileceklerini söyledi. Üreticiler yeterince yatırım yapmazlarsa, alıcılar geleneksel yakıtlara geri dönebilir, diye uyardı. “Bu büyük bir risk çünkü … enerji geçişinin hızını yavaşlatmak 2030 hedeflerini, 2050 hedeflerini gerçekten çok ama gerçekten zorlaştıracak” dedi.
Diğer analistler, önümüzdeki yıllarda gaz arzının talebi karşılayabileceğini tahmin ediyor. Citi Research’ün enerji stratejisi Başkanı Anthony Yuen, gaz arzının “iyileştiğini” söyledi. Büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracat terminallerinin faaliyete geçtiğini ve Avrupa, Rusya ve Çin’de üretimin artacağını kaydetti. Bu yılki kriz, Latin Amerika’daki düşük hidroelektrik üretiminden enerji için ”çok güçlü” talebe kadar faktörlerin birleşmesinin bir sonucuydu, dedi. Yine de enerji krizinin tekrarının tamamen olmayacağını söyleyemedi.
Yuen, fiyatların bu kıştan sonra muhtemelen daha düşük bir eğilim göstereceğini ve ardından 2025′te bir dizi LNG ihracat terminalinin devreye girmesiyle “çok daha fazla” düşeceğini söyledi. CNBC