Japonya Çevre Bakanlığı tarafından desteklenen bir programda, Mitsubishi Araştırma Enstitüsü ile birlikte iki şirket (Fotovoltaik Güneş paneli üreticisi Next Energy ve Ticaret Holdingi Marubeni), kullanılmış güneş hücrelerinin yeniden kullanımı ve geri dönüştürülmesine ilişkin bilgilerin raporlanması ve kaydedilmesi konusunda blok zincirin potansiyelini geliştirmeyi ve göstermeyi amaçlıyor.
Japonya’da, özellikle Fukushima felaketinin ardından son on yılda Güneş enerjisinin kullanımı hızla arttı. Next Energy tarafından aktarılan Çevre Bakanlığı verilerine göre, 20-30 yıllık ürün ömrü ile 2030’ların ortalarına kadar yılda yaklaşık 800.000 ton güneş panelinin değiştirilmesi gerekecek. Bu hücrelerin bazıları yeniden kullanılabilirken bazıları ise geri dönüştürülebilir. Blok zinciri ile güneş hücrelerinin ve bileşenlerinin durumunu ve izlenebilirliğini ilk piyasaya çıkmadan son geri dönüşüme kadar doğrulayan, değiştirilemez bir kayıt sağlamak ve böylece hammaddelerin geri dönüşümünü ve yeniden kullanımını teşvik etmek için bir pazar oluşturmak amaçlanmaktadır. Next Energy bunun bertaraf edilecek endüstriyel atık miktarında bir azalmaya yol açacağını belirtiyor. Ayrıca, yeni modüller yerine PV modüllerinin yeniden kullanılması, diğer çevresel faydaların yanı sıra karbon emisyonunun azaltılmasını da destekleyecektir.
Next Energy faaliyet gösterdiği 2005 yılından bu yana güneş paneli geri dönüşümünü üstleniyor. 40.000’den fazla kullanılmış güneş hücresinin incelenmesinden elde ettiği bulgular arasında, 25 yıllık kullanımdan sonra %80’e varan performansı koruyabilmeleri yer alıyor. Smart Energy