Enerji sektörü, 2026’da devreye girecek Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nın (SKDM) ardından bu yıl ekimde pilot uygulamaya geçmesi planlanan Emisyon Ticaret Sistemi’ne (ETS) yönelik hazırlıklara hız verdi.
SKDM’ye uyum kapsamında enerji, çimento, gübre, demir çelik, alüminyum ve hidrojen gibi birçok sektördeki ürün ve hizmetlere ilişkin karbon beyanında bulunulması zorunlu olacak.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ithal edilen mallara yönelik uygulanacak SKDM, geçen yıl 1 Ekim itibarıyla deneme aşamasına girdi. Söz konusu mekanizma için 31 Aralık 2025’e kadar bir geçiş dönemi belirlendi.
AB’ye önemli miktarda ihracatı olan ve 2053 karbon nötr hedefine ulaşmayı hedefleyen Türkiye de bu kapsamda enerji sektöründeki dönüşümü planlamaya başladı.
Enerjisa Commodities Yönetici Direktörü Yusuf İlimsever, AA muhabirine, 2026’da SKDM’nin başlamasıyla Türkiye’de emisyon ticaret sisteminin de hayata geçeceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Bu süreçte şirketlerin karbon emisyonu yaydıkları alanları tanımlamaları, ölçüm yapmaları ve azaltım için uzun vadeli planlamalara başlamalarının önemine işaret eden İlimsever, Türkiye’de emisyon azaltımı ve enerji verimliliği bilincinin de artması gerektiğini dile getirdi.
ETS, temiz enerji teknolojilerine yatırımı teşvik edecek
İlimsever, enerji sektöründe daha düşük maliyetle emisyon azaltımı sağlayabilen şirketlerin rekabet avantajı elde edeceğini belirterek, “Bu ekonomik rekabet gücü de yatırımları ve yenilenebilir enerji pazarındaki büyümeyi teşvik edecektir. ETS’nin sağladığı öngörülebilirlik enerji şirketlerinin uzun vadeli plan yapmalarına olanak sağlayacaktır. ETS, enerji şirketlerini emisyonlarını dengelemek için karbon yakalama ve depolama teknolojilerine yatırım yapmaya teşvik edecektir. Bu teşvik, sektördeki genel sera gazı azaltımına da katkıda bulunacaktır.” dedi.
Kaynak: AA