Çin, geçen hafta stratejik petrol rezervinden bir miktar ham petrol satacağı haberiyle manşetlere çıktı. Gerçekten de bu, Çin’in stratejik rezervinden petrol satışını ilk kez açıklamasıydı. Hükümet bu verileri asla açıklamadığı için bu rezervin boyutu bilinmiyor. Hareketin nedeni ise elbette petrol fiyatlarıydı. Bir Reuters raporuna göre, üretici fiyat enflasyonunun geçen ay 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, varil başına 70 doların üzerinde olan ham petrol Pekin için çok pahalı hale geldi. Aynı rapor, Çin Ulusal Gıda ve Stratejik Rezervler İdaresi yetkililerinin petrol satışlarının “iç piyasa arz ve talebini daha iyi dengeleyeceğini ve ülkenin enerji güvenliğini etkin bir şekilde garanti edeceğini” söylediğini aktardı.
Bu yıl, bugüne kadar yüzde 8,44 oranında büyüyen dünyanın en büyük ekonomisi, tüm dünyada olduğu gibi aylardır yüksek hammadde fiyatlarıyla sıkıntılı günler geçiriyor.
İlginç olan, bu Çin’in stratejik rezervinden petrol sattığı ilk sefer olmayabilir. Energy Aspects’ten Amrita Sen Financial Times’a verdiği demeçte, bunun ilk kez halka açıklandığını söyledi. Sen, “Bu yeni değil, ancak duyuru yeni ve bence bu, yurt içi fiyatları düşürmeye yönelik bir girişim” dedi.
Financial Times’ın haberlerle ilgili raporunda belirtildiği gibi, diğer ilginç şey, türünün ilk örneği olan duyurunun, kartelin çağrılara rağmen daha önce kararlaştırılan oranlarda üretim eklemeye devam etmeye karar verdiği son OPEC+ toplantısından hemen sonra gelmesiydi. Reuters köşe yazarı Clyde Russell’ın belirttiği gibi , petrol satışı petrolün kendisiyle değil, tamamen mesajıyla ilgiliydi.
Pandemiden bu yana, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçıları, özellikle salınım yukarı doğru olduğunda, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı giderek daha duyarlı hale geliyor. Hindistan bu hamlelerin bazılarına devlet rafinerilerine Orta Doğulu petrol üreticilerinden yapılan alımları kısıtlama emri vererek cevap vermişti. Çin de tedarikçilerini çeşitlendiriyor. Şimdi Hindistan stratejik rezervinden petrol satıyor. Hatta satışını Çin’den birkaç hafta önce açıklamıştı.
Energy Aspects’ten Sen, “Çin hükümeti enflasyon konusunda son derece endişeli bu yüzden bunu her yerde yapıyorlar. Hemen hemen her hammaddenin stratejik stoklarını serbest bırakıyorlar” dedi.
Enflasyon endişe kaynağı haline geldi ve sadece Çin’de değil ancak yükselen fiyatların etkilerini hafifletmek için serbest bırakacak rezervleri olan çok az ülke var. Petrolün stratejik rezervden serbest bırakılmasını OPEC+’a bir uyarı olarak yorumlamak gerekiyor. Oil Price