İngiltere Başbakanı Boris Johnson cuma günü yaptığı açıklamada, küresel liderlerin iklim değişikliğine karşı mücadeleyi hızlandırması gerektiği konusunda uyardı ve daha fazlası yapılmazsa dünya medeniyetinin antik Roma imparatorluğu kadar hızlı çökebileceğini söyledi.
20 büyük ekonomi liderlerinin İtalya’da iki günlük bir toplantıya başlamasından birkaç saat önce konuşan Johnson, iklim değişikliğiyle mücadelede ilerleme kaydedilmediği takdirde gelecek nesillerin açlık, çatışma ve toplu göç riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. G20 zirvesi için Roma’ya uçarken gazetecilere verdiği demeçte, “Bunun yüzleşmemiz gereken bir gerçek olduğuna dair hiçbir şüphe yok” dedi ve toplu bir rota değişikliği olmadan yaşam şartlarının hızla kötüleşebileceği konusunda uyardı.
Sağlık krizi ve ekonomik iyileşme gündemde güçlü bir şekilde yer alıyor, ancak en hayati ve zorlu tartışma, liderlerin sera gazlarını azaltmada ve daha fakir ulusların küresel ısınmayla yüzleşmesine yardım etmede ne kadar ileri gitmek istediklerine odaklanacak.
Brezilya, Çin, Hindistan, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’ni içeren G20 bloğu, dünya gayri safi yurtiçi hasılasının %80’inden fazlasını, nüfusunun %60’ını ve tahmini olarak karbon emisyonlarının %80’ini oluşturuyor.
ABD Başkanı Joe Biden da dahil olmak üzere Roma’daki liderlerin çoğu, Birleşmiş Milletler’in iklim zirvesi için İskoçya’ya uçacak.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, “Glasgow’daki COP26 arifesinde başarıya giden tüm yollar Roma’dan geçiyor.” dedi.
Bununla birlikte, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in büyük çoğunluğunun aksine evde kalma ve yalnızca video bağlantısı yoluyla katılma kararı, büyük ilerleme beklentilerine gölge düşürdü.
Biden’ın ülkesinin şu anda küresel ısınmaya karşı mücadelede ön saflarda olduğunu gösterme umutları, bu hafta Demokrat arkadaşlarını 1,85 trilyon dolarlık bir ekonomik ve çevresel harcama paketinin arkasında birleşmeye ikna edememesinin ardından darbe aldı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G20 ve COP26 görüşmelerinin zor olacağını kabul etti, ancak cesur adımlar atılmadığı takdirde dünya medeniyetinin antik Roma imparatorluğu kadar hızlı bir şekilde çökerek yeni bir Karanlık Çağ başlatabileceği konusunda uyardı.
Bir zamanlar güçlü Roma’nın sembolü olan Kolezyum amfitiyatrosunun kalıntılarının yanında duran gazetecilere, “İhtiyacımız olan anlaşmayı sağlamak çok zor olacak” dedi.
Reuters tarafından görülen taslak bildiride, G20 ülkelerinin küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama çabalarını hızlandırılacağı belirtiliyor. Belge ayrıca zararlı emisyonların nasıl azaltılacağına ilişkin mevcut ulusal planların güçlendirilmesi gerektiğini kabul ediyor, ancak bunun nasıl yapılması gerektiğine dair çok az ayrıntı sunuyor.
Liderler, bu yılın sonuna kadar denizaşırı kömür yakıtlı elektrik üretiminin finansmanını durdurma ve 2030’ların sonundan önce yeni kömür santrallerinin inşasını durdurmak için “ellerinden gelenin en iyisini yapma” sözü verdiler. Reuters