İnternet bir ülke olsaydı, bazı tahminlere göre dünyanın en büyük yedinci kirleticisi olurdu. Pandemi sırasında sera gazı emisyonları geçici olarak düşerken, ortaya çıkan kriz aynı zamanda dünyanın çevrimiçi faaliyetlere bağımlılığını hızlandırarak dijital kirliliği şiddetlendirdi.
Yalnızca Güneydoğu Asya’da önceki beş yıldaki yıllık ortalama artış olan 20 milyon ilave insana kıyasla 2020’de ilave 40 milyon kişi çevrimiçi oldu ve pandemi sırasında saatlik çevrimiçi olan (günde yalnızca birkaç kez) yüzdesi neredeyse iki katına çıktı. Bugün bile, bu yoğun internet kullanıcısı nüfusu, COVID öncesi zamanlardan yüzde 10 daha fazla olmaya devam ediyor.
Çevrimiçi davranışlar (belgeleri elektronik olarak göndermek veya yazdırmak, video konferans yapmak ve müşterinin ofisine uçmak, çevrimiçi sipariş vermek ve mağazaya arabayla gitmek gibi) genellikle alternatiften daha “çevreci” olarak kabul edilse de bu fikir doğru olmaktan çok uzaktır. Örneğin, bu dijital görevlerin yerine getirilmesine yardımcı olan veri merkezleri küresel karbon emisyonlarının yaklaşık %3,8’ini üretiyor. Bu arada, yaptığımız her çevrimiçi etkileşim, her tıklama, beğenme veya beğenmeme, sessizce iklim değişikliğine katkıda bulunur.
Aslında, dijital teknolojiler artık dünyanın toplam karbon emisyonunun %4’ünü temsil ediyor ve enerji tüketimleri her yıl %9 artıyor. Yalnızca 2020’de artan internet kullanımının çevresel etkisini dengelemek için Portekiz’in iki katı büyüklüğünde bir orman, 317.200 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar su ve Los Angeles büyüklüğünde bir arazi gerekeceği tahmin ediliyor.
Daha fazla ürün, etkinlik ve sektör – kripto para birimleri, takas edilemeyen tokenler (NFT), bir sonraki büyük şey vb. – çevrimiçi hale geldikçe çevrimiçi deneyimlerin etkisi daha da artacaktır.
Örneğin, NFT’ler genellikle Ethereum blok zinciri platformunda alınıp satılır ve yılda tüm Libya kadar elektrik tüketen binlerce bilgisayar gerektirir. Ethereum son zamanlarda daha enerji verimli olma sözü vermiş olsa da, daha geniş kripto pazarını sürdürmek için gereken güç hala çevresel hasara yol açabilir ve hatta Dünya’nın sıcaklığını iki derece artırabilir. Bunu akılda tutarak, Elon Musk kısa süre önce Teslas için bitcoin ödemelerini kabul etme kararını, bitcoin madenciliği için hızla artan fosil yakıt kullanımını gerekçe göstererek tersine çevirdi.
Dijital teknolojiler, işletmelerin iklim değişikliğiyle mücadelesine yardımcı olabilirken aynı zamanda endişe verici bir çevresel tehdit oluşturuyorlar.
Her sektördeki hemen hemen her şirket daha BT yoğun hale geldiğinden, kuruluşların dijital teknolojileri hem iş hedeflerini ilerletecek hem de sürdürülebilir şekilde kullanmaları gerekiyor. Tüketiciler şimdiden bunu talep ediyor: Güneydoğu Asyalı tüketicilerin %80’i sürdürülebilirliğe değer verdiğini ve daha çevre dostu olmak için yaşam tarzı değişiklikleri yaptığını iddia ediyor. Bulut sağlayıcıları, çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için iddialı taahhütlerde bulundular. Google, 2030 yılına kadar karbonsuz çalışacağına söz verirken, Amazon, Facebook ve Microsoft veri merkezi tesislerine güç sağlamak için %100 yenilenebilir enerji kullanma sözü verdi.
Ancak bir fabrika bacası veya kirletici bir arabanın sürdürülemez olarak etiketlenmesi kolay olsa da görünmez dijital teknolojilerin çevreye verdiği zararı belirlemek çok daha zordur.
İşte işletmelerin zaman içinde dijital olarak daha sürdürülebilir hale gelebilmelerinin altı yolu:
- Dijital altyapı etkisinin değerlendirilmesi.
- Yeşil bir yazılım yaklaşımının benimsenmesi.
- Veri toplama ve depolamanın yeniden dizaynı.
- Tüketicilerin daha sürdürülebilir dijital davranışlar benimsemelerinin teşvik edilmesi.
- Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) girişimlerine dijital sürdürülebilirliğin eklenmesi.
- Tasarımcıların, geliştiricilerin ve uzmanların eğitilmesi.
Dijital alandaki taşma noktasına hızla yaklaşıyoruz ve çevresel etkiler her zamankinden daha acil. Sürdürülebilirlik ilkelerini dijital teknolojileri kullanımlarına dahil eden markalar, yalnızca gezegene verilen zararı azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda iklim değişikliğinin hızla yeni iş değeri biçimleri yaratmak için hem bir engel hem de bir fırsat haline geldiği bir dünyada tüketici güvenini ve sadakatini kazanacak.
Kaynak: “How To Be Both Digital And ‘Green’ At The Same Time”, Forbes
İndirmek için tıklayın