Rus muhalif Navalny’nin zehirlenmesi sonrası Moskova’ya oluşan tepki ve Almanya’nın ortaya koyduğu tavır, Kuzey Akım 2 Projesi’ne, ABD’nin yaptırımları sonrasında ikinci bir darbe indirdi. Merkel, Moskova yönetimini bu konuda uyarmış olsa da Kuzey Akım 2’nin tamamen devre dışı bırakılmasının AB ülkeleri için hukuki ve ekonomik zorlukları var. AB Komisyonu Raporu’na göre, AB ülkeleri geçen yıl ithal ettikleri toplam doğal gazın %38’ini Rusya’dan aldılar. Rusya-AB doğal gaz ilişkisinde doğacak olası bir kriz AB genelinde doğal gaz fiyatlarını artıracaktır.
2014’te Rusya, Kırım’ı ilhak ettikten sonra AB ülkeleri Rusya’dan alacakları doğal gazı ciddi manada azaltacaklarını açıkladılar. Fakat 2016-2018 döneminde AB’nin Rusya’dan doğal gaz ithali arttı. Almanya hala ithal ettiği doğal gazın %50’den fazlasını Rusya’dan alıyor. Rusya dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip ülkesi ve aynı zamanda en büyük doğal gaz üreticisi. Kuzey Akım 2 Projesi, Ukrayna’yı bypass ederek Rus gazını Baltık üzerinden Avrupa’ya taşıyacak ve AB’nin gelecekte artacak gaz ithalatının 1/3’ünü karşılayabilecek kapasiteye sahip. Projeye 5 AB’li enerji şirketi Rus Gazprom ile beraber yaklaşık 6 milyar $ yatırım yaptı. Projenin iptali veya Rus gazını yakın vadede AB’ye taşımaması, Rusya’yı kesinlikle büyük sıkıntıya sokacaktır fakat AB liderleri de artan doğal gaz fiyatlarını seçmene açıklamakta zorlanacaktır. ABD, Rusya’nın AB üzerindeki enerji kaynaklı hakimiyetini kırmaya ve kendi LNG ihracatına pazar oluşturmaya çalışıyor.
Gelecek birkaç yılda AB’nin ABD’den LNG ithalatı ciddi oranda artacak ve ABD dünyanın en büyük LNG üreticisi haline gelecektir fakat AB’nin Rus gazına olan ihtiyacı da devam edecektir. Wood Mackenzie’nin araştırmasına göre, eğer Kuzey Akım 2 Projesi 2021’de devreye girerse bu gazın fiyatını AB genelinde %25 azaltacaktır. Wood Mackenzie ABD Başkan Yardımcısı Ed Crooks, “bu durum AB vatandaşları için iyi, ABD’den LNG ithal eden AB’li firmalar için kötü bir haberdir” dedi.
Kaynak: “Why Europe Still Can’t Take Risks With Its Supply of Russian Gas”, CNN Business
İndirmek için tıklayın