Ukrayna’yı baypas etmek için kurulan ve Almanya’nın Baltık kıyılarına geçmeden önce 745 mil uzanan 11 milyar dolarlık bir proje olan Rusya’nın Kuzey Akım 2’nin inşaatı tamamlandı. Gaz akışının başlaması için hala Almanya’dan gelecek nihai onaya ihtiyacı var.
ABD’li muhalifler, bunun Batı Avrupa’yı Rus doğalgazına çok bağımlı hale getirdiğini ileri sürmüştü. Ancak bu yaygaranın çoğu, petrol ve gaz üreten devletlerin temsilcilerinden ve Avrupalı ortaklara daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satmaya çalışan ABD şirketlerinden geliyor. Ancak nükleer ve kömür santrallerini kapattığı için bundan en çok yararlanan Almanya, bu kaldıraca karşı koyacak güce de sahip olduğu konusunda ısrar ediyor. Ayrıca kıta, tedarikçilerini çeşitlendirmek için LNG alım terminalleri inşa ediyor.
Biden Yönetimi Washington’da yönetime gelmeden boru hattı neredeyse tamamlanmıştı. Durdurmaya çalışmak ters tepebilirdi. Ancak Rusya, gücünü özellikle Ukrayna’ya karşı kötüye kullanırsa, Beyaz Saray cezai işlem uygulayacağını söylüyor. Rusya bu yüzyılda en az üç kez, her yıl milyarlarca dolarlık bu transit gelirlere bağlı olan doğalgazını Ukrayna üzerinden göndermeyi durdurmuştu
Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptırımları kaldırma ve projenin tamamlanmasına izin verme kararı, ABD-Almanya ilişkilerindeki ciddi gerginliğe son verdi.
Geleneksel olmayan doğal gaz bolluğu ile Amerika Birleşik Devletleri 2017’den beri net bir LNG ihracatçısı haline geldi. Bu amaçla, ABD Federal Enerji Düzenleme Komisyonu, şu anda faaliyette olan beş terminale ek olarak bir düzine LNG ihracat terminalini onayladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin şu anda İngiltere, İspanya ve Fransa’da pazarları var. Ancak Almanya en kazançlı ülke olabilir. Cheniere Energy, Royal Dutch Shell ve Total, dünyanın önde gelen LNG ihracatçıları arasındadır.
ABD ve Almanya, Ukrayna için yeşil bir enerji fonu oluşturacaklarını ve başlangıçta bunu 1 milyar dolar ile finanse edeceklerini söylediler. Almanya şimdiden 175 milyon dolar taahhüt etti. Ukrayna, 2035 yılına kadar elektriğinin dörtte birini yenilenebilir kaynaklardan üretme hedefi olduğunu söyledi; bu, rüzgar ve güneş enerjisinin mevcut gücünün bir kısmını sağladığı göz önüne alındığında gerçekçi görünmüyor.
Ayrıca, Ukrayna’nın Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğal gaz göndermeye devam edeceğine dair güvenceye ihtiyacı var. Anlaşmaları 2024’te sona eriyor. Ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, bu ay Washington’u ziyaret ettiğinde Başkan Biden ile bunu konuştu. Tabii ki Ukrayna’nın Rusya ile diplomasisi doğru bir yaklaşımdır.
Boru hattı, Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattına eşlik ediyor ve Rus Gazprom’un Avrupa’ya giden doğal gaz kapasitesini iki katına çıkarmasına imkan tanıyor.
Almanya’nın Kuzey Akım 2’yi desteklemesi ekonomik mantıktan kaynaklanıyor. Boru hattı, LNG spot fiyatlarından %40’a varan daha ucuz oranlarda doğrudan gaz kaynağı olarak hizmet ediyor. Berlin uzun zaman önce bunun gaz arzını çeşitlendirmekten daha önemli olduğuna karar verdi.
Ukrayna, Batı Avrupa’ya alternatif bir boru hattı tamamlandığında, Gazprom’un kışın ortasında gaz musluklarını tekrar kapatmasından korkuyor. Ayrıca gaz geçiş ücretlerinde yılda 2 milyar dolarlık potansiyel kayıptan korkuyor. Bütün bunlar geçen ay Rusya’ya “sembolik yaptırımlar” uygulayan Biden Yönetimi üzerinde ağır bir yük oluşturuyor. Ancak Başkan Biden kendisine dağıtılan eli oynuyor. Neredeyse tamamlanmış bir boru hattıyla uğraşmak ve Kuzey Akım 2’nin devrede olmasını isteyen Avrupalı müttefiklerle çalışmak zorunda. Dahası, eğer ABD Rus doğalgazıyla rekabet etmek istiyorsa, bunu esasen diplomatik çabalarla yapması gerekiyor.
Kaynak: “Russia’s Nord Stream 2 Is A Fait Accompli. Are The U.S. And Ukraine The Losers?”, Forbes
İndirmek için tıklayın