İklim aktivistleri mayıs sonunda Petrol Devleri karşısında önemli zaferler kazandılar ancak yatırımcılar çevresel hedeflerine ve petrol talebi üzerindeki muhtemel etkisine karşı dikkatli olmalılar. Aktivistlerin umduğu sonuç bu olmayabilir. Bu petrol ve gaz üretiminin sonu anlamına gelmez. Gerçekten de Asya, Orta Doğu ve Rusya’dan ulusal petrol şirketleri ve egemen servet fonlarının yanı sıra küresel özel sermaye şirketleri muhtemelen petrol ve gaz varlıklarının en büyük talipleri olacaktır. Amerika Birleşik Devletleri’nde üretimi yasaklamak bile, buradakinden çok daha kötü çevresel kayıtlara sahip birçok yer de dahil olmak üzere, diğer küresel mevduatların değerini artıracaktır. Avrupa’nın iklim değişikliği konusunda en ilerici ülkelerinden biri olan Norveç bile bu gerçeği anlıyor.
Norveç devasa bir yenilenebilir enerji sektörüne sahip ve açık deniz rüzgarında dünya lideri, ancak büyük petrol ve gaz rezervlerine yatırım yapmaktan vazgeçme planı yok.
Ve dünya, yakın vadede bir arz sıkıntısına doğru gitmeyecek gibi görünse de, dünyanın en büyük petrol şirketleri petrol ve gaz araştırmalarını durdurursa, bundan birkaç yıl sonraki görünüm çarpıcı biçimde değişebilir.
Agresif aşılama programları sayesinde dünya hızla pandemi öncesi petrol talep seviyelerine geri dönüyor. Uluslararası gösterge Brent ham petrol fiyatları, pandeminin başlamasından bu yana ilk kez varil başına 70 doları aştı ve ABD’de galon başına 3 doların üzerindeki perakende benzin fiyatları yedi yılın en yüksek seviyesine yükseldi.
İklim aktivizmi nedeniyle kaynaklar yerde kalırsa, talepte buna karşılık gelen bir azalma olmadıkça, enerji fiyatlarında ciddi bir artış riski vardır. Talepte önemli bir azalma olası değildir.
IEA, “Bu yılın geri kalanında beklenen arz artışı, ikinci çeyreğin ötesinde önemli ölçüde daha güçlü talep için tahminimizi karşılamaya yakın değil” diyor.
Aşılama oranları arttıkça ve hareketlilik kısıtlamaları hafifledikçe, küresel petrol talebi ilk çeyrekte günde 93,1 milyon varilden bu yılın sonunda günde 99,6 milyon varile yükselecek. Bu, talebi 2019’un sonlarında günde 100,2 milyon varilin üzerindeki pandemi öncesi zirvesine yaklaştıracak ve petrol piyasasının toparlanmasını neredeyse tamamlayacak.
Zirve talep teorisinin savunucuları tarafından öne sürülen “2019’un talep için en yüksek nokta” olduğu fikrinin yanlış olduğu kanıtlandı ve çoğu uzman pandemi öncesi tahminlerine geri döndü.
İster hissedarlardan ister mahkemelerden veya Biden yönetimi de dahil olmak üzere politika yapıcılardan olsun, arza karşı bir politika baskısının sonucu, talep geleneksel yörüngesine geri döndüğü durumda, bu on yılın sonunda petrol fiyatlarında çok büyük bir artışa sebep olacaktır.
Sorunsuz bir enerji geçişinin anahtarı, talep tarafı ve arz tarafı dinamikleri arasındaki sinerjidir. Sürdürülebilir ve uygun maliyetli yeni bir temel oluşturana kadar burada ve şimdiyi ve mevcut enerji sisteminin fosil yakıtlar üzerine kurulduğunu unutamazsınız. Hükümetler ve endüstri karbondan arındırma çabalarını hızlandırırken, ABD düşük karbonlu bir sisteme ulaşmanın yakınından bile geçmiyor.
Dünyanın en büyük Batılı petrol şirketlerinin halihazırda yürürlükte olan enerji dönüşüm stratejileri var. Kapsam ve emisyonları nasıl azaltmayı planladıkları bakımından farklılık gösterirler, ancak farklılıklar pazar görünümlerindeki farklılıkları yansıtır. Ortak tema, petrol ve gaz talebinin sonsuza kadar artmayacağını bilmeleri ve buna göre hazırlanmalarıdır.
2050 yılına kadar net sıfır emisyona sahip olmayı taahhüt eden Avrupalı büyük şirketler Shell ve Total bile, yenilenebilir enerjileri çeşitlendirirken önümüzdeki yıllarda petrol ve gaz projelerine yatırım yapmayı planlıyor. Petrol ve gaz üretimi, düşük karbonlu enerji üretimine geçişi finanse etmek için temel itici güç olmaya devam ediyor.
Fransa’nın Total SA’sının Uganda’da 10 milyar dolarlık yeni bir petrol projesini onayladığı hafta yenilenebilir enerjiye geçişini yansıtmak için kendisini TotalEnergies olarak yeniden adlandırması şok edici görünebilir, ancak Total aynı anda hem kısa hem de uzun vadeli strateji gerektiğinin farkındadır.
Exxon ve Chevron, şu anda deneyimlerinin olmadığı yenilenebilir enerji pazarlarına girmeyi planlamıyor. Ancak, gelecekte petrol ve gaz operasyonlarında karbon yoğunluğunu azaltmak için karbon yakalama ve depolama gibi teknolojilere önemli ölçüde yatırım yapma planları ve emisyon kesintileri için hedefleri var.
Bu petrol devleri için en büyük zorluk, uzun vadede karbondan arındırmak için tutarlı planlar sunarken temettüye aç yatırımcıları mutlu eden karlı kısa vadeli stratejileri korumaktır. Bu, kurulması zor bir denge ve bir gecede olmayacak. Ancak asıl eylem Büyük petrol şirketlerinin yönetim kurulu odalarında yapılıyor ve iklim aktivistleri süreci aceleye getirmeyi bırakırsa, dünyanın sorunsuz ve düzenli bir enerji dönüşümü için daha iyi bir şansı var.
Kaynak: “Climate Activists Are Setting Up Oil Prices For New Boom”, Forbes
İndirmek için tıklayın