Elektrikli araç patlaması, batarya üreticileri için mükemmel bir pazar yarattı. Çin, batarya pazarında baskın bir güç olmaya devam etti. Avrupalı ve Kuzey Amerikalı üreticiler, baskın Çin pazarıyla rekabet edebilmek için batarya üretim endüstrilerini giderek daha fazla kurmaya çalışıyorlar. Küresel elektrikli batarya pazarı, geçen yıl boyunca önemli ölçüde genişledi. Peki, gelişmekte olan batarya pazarları, elektrikli pil geliştirmenin geleceğinin güvenli olmasını sağlamak için tedarik zinciri zorluklarının üstesinden nasıl gelecek? Küresel tedarik zinciri, devam eden pandemi kısıtlamaları, Covid yayılma etkisi ve son olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle hâlâ büyük darbe alıyor. Bu, yenilenebilir enerji projelerinin uzun gecikmeler yaşadığı ve artan talep nedeniyle temel bileşenlerin üretiminin ağır bastığı anlamına geliyor. Ancak dünyanın dört bir yanındaki enerji ve imalat firmaları, gelecek on yılda talep arttıkça tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için batarya üretimini artırma konusunda iyimser.

McKinsey, küresel batarya pazarının 2030 yılına kadar yılda yüzde 20’nin üzerinde büyüyerek en az 360 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Ayrıca, yılda 30 ila 40 GWh’lik bir fabrikanın geliştirilmesi, yaklaşık 3.200 doğrudan iş yaratacaktır. Avrupa ve Kuzey Amerika, önümüzdeki on yılda büyük ölçüde az gelişmiş pil pazarlarında önemli bir büyüme potansiyeli ile en büyük fırsatları görecekler. Yine de, Çin ve Güney Kore, halihazırda ana rekabeti sunarak genişlemeye devam edecek olan köklü pil pazarlarına sahiptir. Benzer endüstrileri temel alan McKinsey, küresel pazarın, yaklaşık 10 ila 15 pil hücresi üreten oyuncuyu konsolide edeceğini tahmin ediyor, bu da rekabetçi projeler geliştirme zamanının hızla tükenmekte olduğu anlamına geliyor. Batarya performansı, üretim ölçeği ve maliyetlerin rekabet gücü, muhtemelen rakip şirketler için itici faktörler olacaktır.

Birleşik Krallık hükümeti, ülkenin EV batarya tedarik zincirini desteklemek için 1,2 milyar dolar taahhüt etti, ancak daha fazla batarya tesisi gelişimini teşvik etmek için çok az şey yapıyor. Şu anda, araştırmacılar Benchmark Mineral Intelligence, İngiltere’nin yaklaşık 3 milyon EV tedarik etmek için 2035 yılına kadar yaklaşık 175 GWh pil kapasitesine ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor. Mevcut gelişmelere göre 2030 yılına kadar 56,9 GWh’ye ulaşması bekleniyor. Bu arada, Avrupa’nın geri kalanının 821.3 GWh’lik bir sonuca ulaşması ve Almanya’nın pazar lideri olması bekleniyor.

Lityum rezervlerinin olmamasına rağmen Çin, 2018’deki yüzde 60’a kıyasla 2020’de yaklaşık yüzde 72’lik pil pazar payıyla dünyanın en büyük lityum pil üreticisi olarak kendini kanıtladı. Çin, elektrikli otomobil pazarına büyük miktarlarda yatırım yaparak pil hakimiyetini elde etti. Çin hükümeti, pazarı hızla genişletmek ve lityum pillere daha fazla talep yaratmak için elektrikli araçların üretimini sübvanse etmek için 60 milyar dolar ile 100 milyar dolar arası bir yatırım yaptı. Ayrıca, pil üretim maliyetlerini de azaltıyor. Ancak dünyanın geri kalanı, özellikle ülkelerin büyük petrol ve gaz kıtlıkları karşısında enerji güvenliğini sağlamak için yarıştığı bir zamanda, bu tür bir finansman sunmakta zorlanıyor.

Kaynak: “Can Anyone Compete With China’s Battery Dominance?”, Oil Price

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler