Çin’deki enerji krizinin bazı bariz kazananları var, kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) fiyatları rekor seviyelere tırmanıyor, ancak diğer emtialar için görünüm daha karışık ve gidişat krizin nasıl ilerleyeceğine bağlı.
Çinli yetkililer son günlerde dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin kış için yeterli yakıt tedarikine sahip olmasını sağlamak için çabalıyor ve temelde tüccarları ve kamu hizmetlerini ne gerekiyorsa yapmaya çağırıyor.
Emtia fiyat raporlama kuruluşu Argus tarafından değerlendirildiği üzere, Newcastle limanındaki referans Avustralya termal kömür fiyatlarının, önceki haftaya göre %12,7 artışla 1 Ekim’e kadar olan haftada ton başına 203,65$ ile rekor yüksek bir seviyeye çıkması pek şaşırtıcı değil.
Asya’da spot LNG fiyatları da geçen hafta rekor bir seviyeye sıçradı ve bazı kargoların mmBtu başına 36$’a kadar çıktığına dair raporların ortasında bir milyon İngiliz ısı birimi (mmBtu) başına 32$’a ulaştı.
Çinli alıcılar kış talebi öncesinde kargoları güvenceye almaya çalıştıkça, bu fiyatlar umutsuzluğa sebep oluyor. Ancak, soğuk havanın ılıman hale gelmesiyle yakıt talebinin azalacağı ve Çin’in o zamana kadar yerel kömür üretimini artırabileceği ve hatta yerel doğal kaynakları artırabileceği düşünülürse, mevcut rallinin geçici olması ve kışın ötesinde sürmemesi de muhtemel. Ancak mevcut enerji krizinden kaynaklanan ikincil etkiler daha uzun süreli olabilir.
Hangi emtiaların etkileneceği büyük ölçüde Çin’in kış boyunca elektrik talebini nasıl paylaştırmayı seçeceğine bağlı olacak. Mevcut göstergeler, birincil metal üreticilerinden ve ikincil kullanıcılardan daha fazla kesinti yapmalarının isteneceği yönünde.
Durum buysa, Çin’de çelik, alüminyum ve rafine bakır gibi metallerin daha düşük üretimi söz konusu olacak demektir. Ancak, imalat ve inşaat gibi bu metallerin tüketicileri, ekonomik büyümeyi ve istihdamı sürdürmek için faaliyet göstermeye devam edebilirlerse, arz kısıtlandıkça fiyatların yükselmesi kaçınılmaz olacaktır.
Bu, özellikle enerji fiyatlarının yükselmediği ülkelerde faaliyet gösteren Çin dışındaki metal üreticilerine fayda sağlayabilir.
Öne çıkan bir örnek, çoğu kömürle çalışan jeneratörün spot fiyatlardaki mevcut artıştan izole edilmiş uzun vadeli tedarik sözleşmeleri olduğu ve yenilenebilir üretimin artan payının ucuz olduğu için elektrik fiyatlarının henüz yükselmediği Avustralya’daki alüminyum izabe tesisleri olabilir.
Yerel çelik fiyatları, fabrikalardaki üretime yönelik elektrik kesintileri nedeniyle yükselirse, Çin çelik ihracatının düşmeye devam edeceğini varsaymak mantıklı olacaktır.
Bununla birlikte, Çin’deki metal üretimi elektrik kesintileriyle düşerse, bu, demir cevheri, alümina ve boksit gibi kullanılan hammaddelerin yanı sıra bakır ve nikel gibi ana metal cevherleri için de düşüşle sonuçlanacaktır.
Bazı yönlerden demir cevherine olanların termal kömür ve LNG ile tekrarlanması muhtemeldir.
Kaynak: “China Energy Crunch May Boost Overseas Metal Producers”, Reuters
İndirmek için tıklayın