Avrupa, 2025’te yürürlüğe girecek yeni bir emisyon standardı getirdi. Otomobil üreticileri araçlarını elektrikli hale getirmek için yarışıyor. İçten yanmalı motorlu (ICE) araçlar gelecekteki Avrupa otomobil pazarı için daha az uygulanabilir hale geldiğinden, otomobil üreticileri elektrikli araçlara (EV’ler) geçiyor. Birçok Avrupalı otomobil üreticisi, 2030 yılına kadar satışlarının büyük bir bölümünü EV’lerin oluşturmasını hedefleyen bir dizi EV modeli tanıttı. Yeni düzenlemelerin geleneksel yakıtla çalışan araçların satışını önemli ölçüde kısıtlaması beklendiğinden, Asyalı şirketler şimdi elektrikli araç satışları için Avrupa pazarına bakıyorlar.

2021 ve 2022 boyunca AB, 2025’te Euro 7 adlı yeni bir emisyon standardı getirmek için Avrupa yollarındaki araçların neden olduğu kirliliği ele alıyor. Hava kirliliği, her yıl yüz binlerce erken ölümün yanı sıra çeşitli hastalıklarla bağlantılı olarak suçlanıyor. Ancak, değişim, büyük ölçüde, birkaç Avrupa ülkesinin net sıfır karbon emisyonu taahhütlerinde bulunduğu geçen Kasım ayında düzenlenen COP26 iklim konferansına yanıt olarak geldi.

Avrupa’da karayolu taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının 2020’de 600 milyon ton CO2 olduğu düşünülüyor. Yeni Euro 7 mevzuatının oluşturulmasının, AB’nin Yeşil Anlaşma çevresel hedeflerine ulaşmasına yardımcı olması bekleniyor. Euro 7’nin araçlar için daha katı test ve ölçüm koşulları getirmesinin yanı sıra partikül filtresi standartlarını güçlendirmesi muhtemeldir.

AB, 2035’ten itibaren tüm fosil yakıtlı araçları aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor. İngiltere, 2030’da ICE araçlarının satışını yasaklamayı ve 2035’e kadar tüm egzoz emisyonlarını durdurmayı planladığı için bazı ülkeler daha da erken kısıtlamalar getiriyor. Birçok ülke ICE araçlarının satışına bir yasak getirirken, birçoğu takip eden birkaç yıl boyunca yollarda kalacak. Ancak Avrupa’daki otomobil üreticileri verilen ipucundan gereken anlamı çıkardı ve elektrikli araç üretimlerinde zemini hazırlıyorlar.

Japon otomobil şirketi geçtiğimiz yıl, araçlarının elektrifikasyonunu hızlandırmak için 2030 yılına kadar 23 yeni elektrikli modelle gelecek yarım yılda 17,3 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Ancak, Nissan, rekabetçi kalabildikleri sürece ICE araçlarını diğer pazarlarda satmaya devam edecek. Nissan’ın yanı sıra, diğer birçok otomobil üreticisi ICE araçlarından EV’lere geçiş için planlar hazırladı. Örneğin Audi, 2026’dan itibaren yalnızca tamamen elektrikli araçları piyasaya sürmeyi ve 2033’te tüm ICE araç üretimini durdurmayı umuyor. Benzer şekilde BMW, bu on yılda 10 milyon elektrikli otomobil satışını hedefliyor ve 2030 yılına kadar satışlarının yaklaşık yarısını EV’lerin oluşturmasını bekliyor. Bu arada Volkswagen, EV’lerin 2030 yılına kadar Avrupa satışlarının yüzde 60’ını oluşturacağını umuyor.

Kaynak: “Europe’s New Emissions Standards Are Accelerating The EV Race”, Oil Price

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler