Dünyanın ilk net sıfır emisyonlu, elektrikli (bataryalı) otonom konteyner gemisi Yara Birkeland, Kasım 2020’de Norveçli gübre şirketi Yara Norge AS’ye teslim edildi. Şu anda Norveç’in Horten limanında bulunuyor.

Yara Birkeland, 2017 yılında sipariş edildi, Marin Teknik tarafından tasarlandı ve Norveçli Kongsberg Maritime teknolojisini geliştirdi. Gövde Romanya’daki Vard Braila Tersanesi’nde inşa edildi.

31 Mayıs 2021’de Hellenic Shipping News yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: “Şu anda önceliklerinin Yara Birkeland’ın sıfır emisyonlu konteyner taşımacılığı ile çalışmaya başlaması olduğunu söyledi. Herøya’daki fabrikanın içindeki yeni liman inşaatı, sadece liman vincinin teslimatı ve devreye alınması ile tamamlandı. Bu sonbaharda tamamlandığında, Yara Birkeland’ın faaliyete geçmesi ve bu yılın sonuna kadar Yara’nın konteyner hacminin yaklaşık %40-60’ını taşıması planlanıyor. Yara Birkeland’ı azaltılmış personel ile ilk aşamasına hazırlamak için çalışmalar da devam ediyor. Bu başarıldığında, gemi önümüzdeki iki yıl boyunca istenen insansız operasyon seviyesine ulaşmak için geliştirilecek.”

Yara Birkeland’ın özelliklerini Kongsberg Maritime şöyle açıklıyor :

“Yükleme ve boşaltma, elektrikli vinçler ve ekipmanlar kullanılarak otomatik olarak yapılacaktır. Gemi ayrıca otomatik bağlama sistemi ile donatılacak- yanaşma insan müdahalesi olmadan yapılacak ve rıhtım tarafında özel uygulamalar gerektirmeyecek. Güvenliği sağlamak için, operasyonun tüm yönlerini ele almak üzere farklı operasyon profiline sahip üç merkez planlanmıştır.”

Yara Birkeland, dizel motorlu kamyon taşımacılığını yılda yaklaşık 40.000 sefer azaltacak. Denizcilik yılda 1 milyar tondan fazla CO2 salıyor ve büyüyor. Dünyadaki malların %90’ı deniz yoluyla taşınmaktadır. Denizcilik taşımacılığı dünyadaki emisyonların %2 ila %3’ünü oluşturmaktadır.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) sera gazı stratejisi, emisyonları 2008 yılına kıyasla 2050 yılına kadar en az %50 azaltmak ve “Paris Anlaşması sıcaklık hedefleriyle tutarlı bir CO2 emisyonu azaltma yolu” oluşturmaktır. Electrek

Diğer İçerikler