Avrupa ve Çin uzun süredir hidrojen hakimiyeti için mücadele ediyor ama şimdi, özellikle yeşil hidrojen kapasitesini geliştirme yarışındalar. Shell, dünyanın en büyük hidrojen elektrolizörlerinden birinin Çin’de piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Hem Çin hem de Kore’nin yeşil hidrojen için büyük planları var, ancak Avrupa ülkeleri çok geride değil. Salgın, birçok dünya hükümetini fosil yakıtlardan yenilenebilir alternatiflere geçişi sürdürmeye teşvik etmeden önce bile, Çin ve AB, hidrojen üstünlüğü için rekabet ediyorlardı.
2020 yılında, AB’nin ‘Yeşil Anlaşma’, bölge genelinde yeşil hidrojen endüstrisinin gelişimini desteklemek için üç aşamalı bir plana dikkat çekti. Bu plan, 2024 yılına kadar çeşitli endüstrilerde yeşil hidrojen üretimi ve tüketiminin uygulanması, 2030 yılına kadar birbirine bağlı ‘hidrojen vadilerinin’ oluşturulması ve büyük bir Avrupa hidrojen altyapısının oluşturulması hedeflerini içeriyor.
Bu arada, Çin’deki elektrolizör teknolojisi, Siemens ve Thyssenkrupp gibi Avrupalı şirketlerin gelişmelerini hızla yakalıyordu. Buna ek olarak, Çin’in piyasaya hakim olmak için sanayi politikalarını hızla uygulayabilecek durumda olduğu ortaya çıktı. Çin’in hidrojen teknolojisini geliştirmesi an meselesiydi, ancak iki yıl önce kimin zirveye çıkacağını kimse bilmiyordu. Geçen hafta Shell, Çin’deki en büyük yeşil hidrojen elektrolizörlerinden birinin açılışını ve Şubat ayındaki Kış Olimpiyatları için zamanında hazır olacağını duyurdu. Çin’in Hebei Eyaleti, Zhangjiakou’da bulunan 20 megavatlık elektrolizör, başlangıçta oyunlar sırasında kullanılan araçlar ve daha sonra ticari ve toplu taşıma kullanımı için yakıt hücreli araçlar için yeşil hidrojen üretecek.
Ancak Çin, hidrojen endüstrisini geliştiren tek Asya ülkesi değil. Kore’de sanayi devi Hyosung Group, ülkenin Güney Jeolla Eyaletindeki yeşil hidrojen tesislerine 835 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. Amaç, yıllık 200.000 metrik ton yeşil hidrojen üretimine sahip 10 MW’lık bir santral geliştirmek ve onu Kore’deki en büyük tesis yapmaktır. Hyundai, Ineos ve SK Group da Kore’nin yeşil hidrojen endüstrisini geliştirmeye ilgi duyduklarını ifade ettiler.
Avrupa’nın hırsları da yatırımları da bir o kadar büyük. İspanya’da Repsol, ülkenin yeşil hidrojen geleceğini geliştirmek için yeşil hidrojen üretimine ve kullanımına 4,4 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Enerji firması, İspanya’nın yeşil hidrojen sektörünü geliştirmek amacıyla 33 şirket ve kuruluştan oluşan bir konsorsiyuma liderlik ediyor. Fonlar, 2025 yılına kadar 500 MW ve 2030 yılına kadar 2 GW yeşil hidrojen kapasitesinin kurulumu için kullanılacak. Bu, İspanyol hükümetinin genel 4 GW hedefinin yarısını işaret ediyor.
Kaynak: “The Green Hydrogen Revolution is Sweeping Europe and Asia”, Oil Price
İndirmek için tıklayın