Çin’in yenilenebilir enerji üretiminde dünya lideri olmasını sağlayan devlet desteklerinin azalmasına rağmen güneş ve rüzgar enerjisine yapılan yatırımların artırılması ve Çin’in üretiminin 2030’a kadar 50 GW’ye çıkması bekleniyor.
Wood Mackenzie’ye göre önümüzdeki 5 yılda Asya’da rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi yaklaşık 400 GW artacak ve Asya-Pasifik bölgesindeki yenilenebilir enerji yatırımları fosil bazlı yakıt yatırımlarını geçecek. Avusturalya Bankası Macquarie Group Ltd., Fransız enerji şirketi EDF gibi aktörler Asya-Pasifik bölgesinde önemli enerji yatırımları yapıyorlar.
10 yıl önce dünya yenilenebilir enerji kapasitesinin üçte birinden azını karşılayan Asya için bu oran şu an neredeyse %50. Diğer yandan tüketilen enerjinin içerisinde yenilenebilir enerjinin yeri bakımından Asya %5’lik yenilenebilir enerjinin tüketilen enerji içerisindeki payının sırasıyla %10 ve %6 olduğu Avrupa Birliği ile ABD’nin gerisinde.
Pandemi uzun süreli bir küresel resesyona sebep olursa bunun devlet desteklerinin kesilmesini hızlandıracağı, Asya-Pasifik bölgesinde 150 GW kapasitesinde proje iptali ve gecikmesi olabileceği öngörülüyor. Ancak şimdilik Asya’da enerji üretimi de tüketimi de artış eğiliminde.
Diğer yandan özellikle ucuz Çin malı ürünlerin piyasayı doldurmasıyla güneş paneli ve rüzgar türbini fiyatları 2010’dan beri %90 düştüğü için 2020 ve devamında daha fazla ülke yenilenebilir enerji projelerine yönelecektir. Singapur’da sokağa çıkma yasakları sebebiyle bazı projeler gecikse de yenilenebilir enerji projelerinin altyapı çalışmaları Çin’in yanında Malezya, Vietnam ve Endonezya’da da devam ediyor ve bu ülkelerde Vietnam’da beklendiği gibi devlet desteklerinde kesilme olsa da bunun Güneydoğu Asya’da diğer projelerin finansmanı için bir imkan yaratacağı düşünülüyor.
Japonya’da da Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ülkenin kömüre dayalı tesislerini 2030’a kadar kapatacaklarını açıkladı ve kıyı rüzgarının kullanımını teşvik için 10 bölge önerdi. Ülkenin en büyük enerji üretim şirketi Jera 65 türbinden oluşan bir rüzgar projesi için değerlendirmeler yapıyor. Jera, 2 GW kapasiteli deniz üstü rüzgar proje üzerinde de çalışıyor. Şirket yöneticisi sıvılaştırılmış doğal gaz ve yenilenebilir enerji alanlarında küresel lider olmak istediklerini ve şu ana kadar yenilenebilir enerjiye çok odaklanmadıkları halde bir dönüm noktasında olduklarını belirtiyor.
Kaynak: “Renewables are Primed for Growth in Asia”, wsj.com
İndirmek için tıklayın