Central Florida Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, deniz suyundan hidrojen yakıtı üretmek için kullanılabilecek ilk nanomateryali tasarladı.
Yeni nanomateryal, endüstriyel ölçekte elektroliz için gereken kararlılığı ve yüksek performansı sunuyor. Ayrıca, deniz suyundan hidrojen yakıtı yapmak için bol miktarda bulunan bir kaynağı temiz bir enerji kaynağına dönüştürebilecek imkana sahip.
Okyanus suyundan yapılan H2, fosil yakıtlara, yaygın olarak bulunan ve sürdürülebilir bir alternatif sunma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, şimdiye kadar, pratik bir şekilde nasıl üretileceği gibi, kullanımının yolunda önemli teknik engeller vardı. Araştırma ekibi, deniz suyundan H2’sini üretmek için nano ölçekli malzemenin kullanılmasıyla bu zorluğun üstesinden gelmek için bir adım atmış olabilir. Bu nanomateryal, elektroliz reaksiyonunu katalize etmede uzun ömürlü ve kararlıdır. Central Florida Üniversitesi araştırma ekibi, sonuçlarını Advanced Materials dergisinin Eylül sayısında yayınladı.
Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Central Florida NanoScience Teknoloji Merkezi Üniversitesinden Doçent Yang, “Bu gelişme, deniz suyundan verimli bir şekilde temiz hidrojen yakıtı üretmek için yeni bir pencere açacak” dedi.
Enerji Bakanlığı, H2’yi ülkenin karbondan arındırılmasında ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşmasında merkezi olacak bir yenilenebilir enerji biçimi olarak arıyor. Bu alternatifin üretimi ne kadar ucuz ve kolay olursa, bu konuda oynayabileceği rol de o kadar büyük olur.
Deniz suyundan hidrojen yakıtı üretmek, diğer uygulamaların yanı sıra sıfır emisyonlu araçlar, ulaşım, sanayi, elektrik ve ev ısıtması için alternatif enerji kaynakları sunma potansiyeline sahiptir. Bu amaçla deniz suyunun ayrılmasında kullanılan nanomateryal, yüzeyinde nikel selenit nanoyapılarıyla kaplanmış ve ardından demir ve fosforla “katkılı” ince film bir malzeme geliştirmeyi içeriyor. Bu kombinasyon sayesinde nanomateryal, endüstriyel ölçekte elektroliz için kararlı, yüksek performanslı bir katalizör görevi görecektir. Hydrogen Fuel News