Dünyanın 4 numaralı otomobil üreticisi Stellantis (STLA.MI) perşembe günü yaptığı açıklamada, araç serisini elektrikli hale getirmek için 2025 yılına kadar 30 milyar avrodan (35,54 milyar dolar) fazla yatırım yapmayı planladığını söyledi.
İtalyan-Amerikan otomobil firmaları Fiat Chrysler ve Fransa’nın PSA birleşmesinden ocak ayında kurulan şirket, elektrikli araç (EV) lideri Tesla (TSLA.O) ve küresel olarak diğer otomobil üreticileri ile rekabet etmeye hazırlanırken, bu noktada stratejisi Avrupa ve Kuzey Amerika’daki beş batarya tesisi tarafından da desteklenecek.
Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Bu dönüşüm dönemi, saati sıfırlamak ve yeni bir yarışa başlamak için harika bir fırsat.” dedi. “Grup elektrifikasyon yolculuğunda tüm hızıyla devam ediyor.”
Danışmanlık firması AlixPartners’dan Dario Duse, EV programı için ayrılan 30 milyar avronun “göze çarpan bir miktar” olduğunu söyledi.
Stellantis, 2030 yılına kadar Avrupa’daki satışların %70’inden fazlasını ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki satışların %40’ından fazlasının düşük emisyonlu araçlar (bataryalı veya hibrit elektrikli) olmasını hedeflediğini açıkladı. ayrıca Peugeot, Jeep, Ram, Fiat ve Opel dahil olmak üzere 14 araç markasının tamamının tamamen elektrikli araçlar sunacağını belirtti. Bir diğer odak noktası, ticari araç serisini elektriklendirmek ve 2021’in sonuna kadar hidrojen yakıt hücreli orta boy kamyonetleri piyasaya sürmek olacak.
Stellantis yetkilileri perşembe günü yaptığı açıklamada, beş batarya tesisinden birinin İtalya’nın Termoli kentindeki motor tesisinde olacağını ve daha önce Almanya ve Fransa’da duyurulan fabrikalara katılacağını açıkladı. Otomobil üreticisi ayrıca Kuzey Amerika’da bir ortak bulmanın son aşamasında. Reuters’e konuşan bir kaynak, Samsung SDI’nin ABD’de batarya hücresi tesisi kurabileceğini ve Stellantis de dahil olmak üzere otomobil üreticileriyle görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Stellantis, batarya paketi maliyetlerini 2020’den 2024’e kadar %40’tan fazla ve 2030’a kadar da ek %20’den fazla azaltmayı hedeflediğini açıkladı. 2024 yılına kadar iki batarya türü kullanmayı planlıyor: yüksek enerji yoğunluklu bir seçenek ve bir nikelsiz ve kobaltsız alternatif. 2026 yılına kadar ise Şirket katı hal bataryaları piyasaya sürmeyi planlıyor.
Otomobil üreticisi, EV’lerinin tek bir şarjla 500 ila 800 km (300 ila 500 mil) sürüş menziline ve dakikada 32 km (20 mil) hızlı şarj kapasitesine sahip olacağını belirtti. Reuters