Amerika Birleşik Devletleri, Baltık Denizi’nin altından geçerek Almanya’yı ve dolayısıyla daha büyük Avrupa Birliği’ni (AB) Rusya’nın önemli doğal gaz rezervlerine doğrudan bağlamak için Kuzey Akımı 2 boru hattının inşasına ve ardından açılmasına yıllardır güçlü bir muhalefet içindeydi. 11 milyar dolarlık boru hattının kendisi bitmiş olsa da inşaatının son derece tartışmalı doğasıyla ilgili aksaklıklar nedeniyle henüz devreye alınamadı. Boru hattının savunucuları, kıtanın mevcut enerji krizinin örneklediği gibi, boru hattının Avrupa’nın enerji arzı için gerekli olduğunu savunuyorlar. ABD’nin dümende olduğu muhalifler, projenin yalnızca bölgenin küresel ısınmaya neden olan fosil yakıtlara olan bağımlılığını sürdürmekle kalmayıp, boru hattının AB’nin enerji güvenliğini de büyük ölçüde tehlikeye atacağını savunuyorlar.
Kuzey Akım 2 boru hattına karşı çıkmak hem Obama hem de Trump yönetimleri tarafından paylaşılan nadir ortak noktalardan biriydi ve Biden yönetimi başlangıçta davayı takip etti ve projenin tamamlanmasında rol alan tüm şirketlere yaptırımlar ilan etti, ancak daha sonra bunlardan feragat etmeye karar verdi. Ancak boru hattı tamamlanmış olsa da faaliyete başlamak için henüz Almanya’dan nihai onay almış değil.
Şimdi Rusya, boru hattı için onay almak ve Avrupa’daki jeopolitik erişimlerini artırmak için her zamankinden daha fazla pazarlık gücüne sahip. Avrupa ekonomisi karantinadan sonra yeniden canlanırken ve insanlar pandemi sonrası normal hayata devam ederken, enerji talebi arzı çok aştı ve bu da ciddi bir enerji krizine ve ardından AB genelinde fiyatların yükselmesine neden oldu. Bölgesel karşılaştırmalı enerji fiyatları bu yıl neredeyse %500’e fırladı ve Kuzey Yarımküre enerji talebinin tipik olarak önemli ölçüde arttığı daha soğuk kış aylarına girerken muhtemelen daha da kötüleşecek.
Bluebay Asset Management’ın yükselen piyasalar kıdemli Devlet Stratejisti Timothy Ash’in çarşamba günkü açıklamasında, “Avrupa, enerji arzı konusunda kendisini Rusya’ya rehin bıraktı.” dedi.
Moskova’ya olan bağımlılığın artması sadece jeopolitik bir tehlike değil, aynı zamanda fosil yakıtlara olan talebin artması da iklim hedeflerine ciddi bir tehdit oluşturuyor. Çin ve Hindistan da kendi enerji krizleriyle karşı karşıya. Çin, talebe yetişmek için mücadele ederken, son haftalarda sürekli elektrik kesintileri yaşadı. Bu, dünyanın kömür yakmayı tamamen bırakması gerektiği bir zamanda kömür talebinin hızla artmasına neden oldu. Sonuç olarak, dünyanın dört bir yanındaki bu enerji krizleri, enerji güvenliğimizi desteklemek için hala fosil yakıtlara ne kadar bağımlı olduğumuzu ve bunun Rusya gibi büyük enerji oyuncularına verdiği devasa gücün tehlikeli ve hassas bir jeopolitik yarattığını gösteriyor.
Kaynak: “Russia’s Energy Influence In Europe Is Growing”, Oil Price
İndirmek için tıklayın