Pandemi nedeniyle, petrol ve gaz endüstrisi, işgücüne erişimin sınırlı olduğu zamanlarda operasyonları sürdürmek için yeni dijital çözümleri benimsemeye zorlandı. Dijitalleşmeye yönelik bu eğilimin hızlanması bekleniyor. Petrol ve gaz otomasyon pazarının gelirinin 2020’de 17,17 milyar dolardan 2025’te 24,63 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dijitalleşme Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde halihazırda iyi bir şekilde devam ederken, Kuzey Afrika gibi diğer bölgeler artık bunun gerekliliğini kabul ediyor.
Pandemi sırasında, hükümetler, insanların dolaşımına çeşitli kısıtlamalar ve işyerine erişim konusunda kısıtlamalar getirdi. Birçok petrol ve gaz operasyonu aniden durduruldu çünkü işçiler artık petrol kuyularını, işleme tesislerini ve diğer tesisleri işleyemiyordu. Ek olarak, tedarik zinciri de etkilenerek üretim seviyelerini sert bir şekilde vurdu ve sektör için belirsiz bir görünüm yaratarak birçok küçük enerji firmasının iflas başvurusunda bulunmasına neden oldu. Enerji ortamındaki bu ani değişiklik, dünyadaki birçok petrol şirketinin operasyonlarında daha fazla otomasyon yaratmak için yeni dijital teknolojiler aramaya başlamasına yol açtı. Örneğin, bazı şirketler ‘hayalet kuleler’ olarak bilinen insansız teçhizatları tanıttı. Bu tür platformlar uzaktan çalıştırılabilir, bu da açık deniz tesisinde bulunması gereken işçi sayısını önemli ölçüde azaltır.
Şimdi, Frost & Sullivan’ın yakın tarihli bir analizi, endüstri COVID-19’dan kurtulurken hem AI hem de IoT’nin daha büyük bir rol oynamasının beklendiğini gösteriyor. Analiz, gelir açısından bakıldığında, toplam petrol ve gaz otomasyon pazarının 2020’de 17,17 milyar $’dan 2025’e kadar 24,63 milyar dolara ulaşması ve yüzde 7,5’lik bir bileşik yıllık büyüme oranıyla büyümesi bekleniyor. Birkaç yenilik, petrol ve gaz endüstrisini daha verimli ve potansiyel olarak daha güvenli hale getirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, IoT enerji firmaları kullanarak, gerçek zamanlı olarak yanıt verebilmek ve ekipman kullanımını ve bakım planlamasını optimize edebilmek için operasyonların izlenmesini ve değerlendirilmesini otomatikleştirebilir. Bu arada, blockchain teknolojisi, IoT cihazlarının geçmişini izlemek ve güvenliği artırmak veya doğruluğu artırmak için kullanılabilir.
Dijitalleşme, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın bir modernleşme aracı haline geldi, ancak şimdi dünyanın diğer bölgeleri de değerini anlamaya başlıyor. Kuzey Afrika’da Mısır, hem fosil yakıtlar hem de yenilenebilir kaynaklar için bir enerji merkezi olmak için çalışıyor. Ve şimdi bunun gerçeğe dönüşmesine yardımcı olmak için petrol ve gaz sektörünü dijitalleştirmeye çalışıyor. Artan sayıda enerji şirketi, operasyonlarını daha verimli, uygun maliyetli ve daha güvenli hale getirmek ve ayrıca gelecekte daha fazla pandemi kısıtlaması riskini azaltmak için dijital teknolojileri nasıl kullanacaklarını araştırıyor. Kuzey Amerika ve Avrupa’daki birçok petrol şirketi operasyonlarına yeni teknolojiler getirmiş olsa da, şimdi MENA ve Afrika bölgeleri, petrol ve gaz endüstrisini modernleştirmenin bir yolu olarak dijitalleşmeye daha fazla ilgi gösteriyor.
Kaynak: “Digitalization Is A Necessity, Not A Choice, For The Oil And Gas Industry”, Oil Price
İndirmek için tıklayın