Petrol üreticisi grup OPEC’in, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki sert çekişme sonucu krize girmesi nedeniyle enerji ittifakının geleceği hakkında şüpheler gitgide artmaya başladı.
Dünyanın en güçlü petrol üreticilerinden oluşan bir grup olan OPEC ve OPEC dışı ortaklar, geçen haftaki toplantıların beklenmedik bir şekilde petrol üretim politikası üzerinde bir anlaşmaya varamamasının ardından pazartesi günü yeniden toplanma planlarından da aniden vazgeçti. Grup, görüşmelere devam etmek için yeni bir tarih de belirlemedi. Bu, ham petrol üretiminde temmuz ayından sonra olası bir artış konusunda herhangi bir anlaşmaya varılamadığı anlamına geliyor ve küresel yakıt talebi devam eden koronavirüs pandemisinden kurtulurken petrol piyasalarını bir belirsizlik durumunda bırakıyor.
RBC Capital Markets Küresel Emtia Stratejisi Başkanı Helima Croft “OPEC+, geçen yıl Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki talihsiz fiyat savaşından bu yana en ciddi kriz bu. Gizli görüşmelerinin devam ettiği bildiriliyor, ancak BAE’nin OPEC’te kalma taahhüdüyle ilgili sorular önümüzdeki günlerde büyük olasılıkla artacak.” dedi.
Croft, BAE-Suudi anlaşmazlığının petrol politikasından daha fazlası gibi göründüğünü ve Abu Dabi’nin “görünüşe göre Suudi Arabistan’ın gölgesinin dışına çıkmaya ve küresel meselelerde kendi rotasını çizmeye niyetli” olduğunu söyledi.
Anlaşmazlık, cuma günü OPEC+’ın petrol üretimini Ağustos ile yıl sonu arasında günlük 400.000 varil aylık taksitlerle yaklaşık 2 milyon varil/gün artırma ve mevcut üretim kesintisi anlaşmasının 2022 yılı sonuna kadar uzatılması önerisinin oylamasında ortaya çıktı. Planlar Birleşik Arap Emirlikleri’nin “üretim kotasının artırılması” isteği üzerine sonuçsuz kaldı.
PVM Oil Associates petrol analisti Tamas Varga, “Hiçbir anlaşmaya varılmadı ve şu anda OPEC+ ittifakı, grubu tanımlamak için hala doğru kelimeyse tabi, yılın geri kalanında Temmuz düzeyinde üretim yapacak” dedi.
BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suhail Al Mazrouei pazar günü CNBC’den Hadley Gamble’a “Bizim için bu iyi bir anlaşma değildi” dedi. Ülkenin petrol arzında kısa vadeli bir artışı desteklemeye istekli olduğunu, ancak 2022 yılına kadar daha iyi şartlar istediğini de sözlerine ekledi.
Reuters’in bildirdiğine göre, Suudi Arabistan’a ait Al Arabiya televizyon kanalına konuşan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Salman anlaşmaya varmak için “uzlaşma ve rasyonellik” çağrısında bulunmuştu.
Ayrı bir gelişmede, bir Beyaz Saray sözcüsünün pazartesi günü yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden yönetiminin “uzlaşmalı bir çözüm” için bastırdığı bildirildi. ABD (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün kısaltması olan) OPEC üyesi değil, ancak önümüzdeki yıl ham petrol piyasaları üzerindeki potansiyel etkileri göz önüne alındığında son müzakere turunu yakından izliyor.
OPEC+ toplantısının pazartesi günü anlaşma yapılmadan ertelenmesi üzerine Again Capital’in kurucu ortağı John Kilduff, “OPEC dayanışması bugün feshedildi” dedi. Kilduff, BAE’nin düşen “ilk domino taşı” olabileceğini belirtti.
Capital Economics’te emtia ekonomisti yardımcısı Samuel Burman, OPEC üreticilerinin, üye devletlerin daha yüksek petrol fiyatlarından “faydalanmaya çalıştıkları” için önümüzdeki ay petrol üretimini kotanın üzerine çıkaracağını ve BAE ile Suudi Arabistan arasındaki sürtüşmeye ek olarak, Abu Dabi’nin muhtemelen Rusya’nın OPEC’in üretim kotalarına uymamasından “biraz rahatsız” olduğunu söyledi.
Burman, OPEC dışı lider Rusya’nın herhangi bir telafi edici kesinti yapmadığını ve şu anda günde yaklaşık 100.000 varil fazla üretim yaptığını söyledi. “BAE’yi içeren bu tartışmanın, tüm anlaşmanın dağılma olasılığını artırdığını ve bunun kısa vadeli fiyat tahminlerimiz için açıkça aşağı yönlü bir risk oluşturacağını düşünüyoruz.” dedi.
Kaynak: “Is this the end of OPEC? How Saudi Arabia and UAE infighting threatens the future of the oil alliance”, CNBC
İndirmek için tıklayın