Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilen yeşil hidrojenin üretim maliyetinin 2050’de kilogram başına 1 dolar olacağı hesaplanırken, hidrojen sektörüne ilişkin küresel yatırımlar 1,1 milyar dolara ulaştı.
AA muhabirinin, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) “Yenilenebilir Enerji Finansmanı Küresel Görünümü 2023” raporundan derlediği bilgilere göre, hidrojen ekonomisi ve teknolojisine yönelik çalışmaların artacağı ve bu alanda alternatif metotlara göre yeşil hidrojen üretim maliyetinin düşeceği öngörülüyor.
Kilogram başına yeşil hidrojen üretim maliyetinin 2021’de 3 dolar seviyesinde olduğu ve düşüşlerin devam edebileceğine işaret edilen rapora göre, yüksek hacimli hidrojenin uzun mesafelerde taşınmasının hala daha bu sektörde zorluk teşkil ettiği ve alanda faaliyet gösteren sektör paydaşları tarafından bu zorluğun dile getirildiği kaydedildi.
Zorluklara rağmen küresel hidrojen yatırımları 1,1 milyar dolara ulaşırken, bu yatırımların yüzde 44’ü ABD’de, yüzde 33’ü ise Asya Pasifik ülkelerinde gerçekleşti.
Rapora göre, yeşil hidrojen üretebilmek için kilit öneme sahip bulunan elektroliz teknolojisinde ise Çin, ABD’den 2,5 kat daha fazla yatırım yaparken, elektroliz işlemlerinin Çin’de diğer bölgelere oranla yüzde 80 daha ucuz maliyetle gerçekleştirilebildiği aktarıldı.
Orta Doğu ve Avrupa’da gerçekleştirilecek bazı projelerde hidrojen standartlarının net olmaması sebebiyle yatırımların istenilen hızda olmadığı belirtilen raporda, 60 dan fazla ülkede hidrojen stratejisi oluşturulduğu ifade edildi.
Dünya genelinde yeşil hidrojen üretebilmek için kilit öneme sahip elektroliz kapasitesinin 2030’da 115 gigavata ulaşacağı hesaplanırken, bunun yüzde 73’ünün Avrupa bölgesinde yer alacağı öngörülüyor. Anadolu Ajansı