Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden (Tokyo Tech) araştırmacılar, amonyaktan hidrojen yakıtı ve nitrojen üretebilen kalsiyum imid (CaNH) destekli Ni katalizörü formunda oldukça verimli bir katalizör geliştirdiler. Amonyak (NH3), CO2 emisyonu olmadan H2 üretmek için ayrılabilen karbonsuz bir moleküldür.
Hidrojen yakıtı üretmek için amonyağın ayrılması umut verici bir seçenek olarak görülse de elde etmek için geleneksel olarak çok yüksek sıcaklıklar gerekir. Bununla birlikte, Tokyo Tech bilim adamları tarafından kullanılan yeni katalizör ile amonyak, geleneksel bir Ni katalizörü kullanıldığında ihtiyaç duyulandan yaklaşık 100ºC daha düşük sıcaklıklarda ayrıştırılabilir. Sonuç olarak, yeni katalizörü kullanan yöntem, araştırmacıları sürdürülebilir H2 üretimine önemli bir adım daha yaklaştırabilir.
Bunun önemli olmasının nedeni, H2 kullanımının kendisinin karbon emisyonu olmamasına rağmen, ilk etapta bu yakıtın üretiminde genellikle sera gazı yayan fosil yakıtlar kullanılmasıdır. Sonuç olarak, temiz bir yakıt gibi görünen şey, tüm süreç göz önüne alındığında yine de çevreyi kirletiyor olabilir. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen yeşil hidrojen formları olsa da, bunlar sera gazı yayan alternatiflerden çok daha yüksek bir fiyatla ancak mümkündür. Bu itibarla karbon emisyonu olmadan hidrojen yakıtını ekonomik olarak üretmenin yeni yolları önemli bir hedef haline geldi.
Son çalışmalar, Nikelin (Ni) bir amonyak ayırma katalizörü olarak potansiyelini zaten incelemektedir. Ni katalizörü kullanıldığında, amonyak yüzeye adsorbe edilir. Oradan, amonyaktaki hidrojen ve azot bağları kırılır ve her biri kendi gazları olarak salınır. Bununla birlikte, bunu H2 üretmenin uygulanabilir bir biçimi haline getirmenin anahtarı, işlemle bağlantılı çok yüksek çalışma sıcaklıklarına ihtiyaç duymadan böyle bir katalizörü kullanmanın bir yolunu bulmaktır.
Japon araştırmacılar, çalışmalarının sonuçlarını ACS Catalysis dergisinde yayınladılar. Takım, Doçent Masaaki Kitano tarafından yönetildi. Kitano: “Amacımız, enerji açısından verimli olacak oldukça aktif bir katalizör geliştirmekti. Katalizör sistemine metal imidi eklememiz, yalnızca katalitik aktivitesini geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda bu tür sistemlerin anlaşılması zor çalışma mekanizmasını çözmemize de yardımcı oldu. Tüm dünya sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için birlikte çalışırken, araştırmamız, daha temiz bir hidrojen yakıt ekonomisine giden yolda karşılaştığımız aksaklıkları çözmeyi amaçlıyor.” dedi. Hydrogen Fuel News