İklim değişikliği ile mücadelede önemli figürlerden BP’nin CEO’su Bernard Looney ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Antlaşması’nın eski sekreteri Christiana Figueres beraber yayınladıkları bir metinde iklim değişikliği ile mücadelede şirketlerin rolü ve etkisine vurgu yaptı.
Açıklamanın temel başlıkları şunlar: 2015’in sonunda dünyanın iklim değişikliği ile mücadelesinde önemli bir noktaya gelindi ve üye ülkelerin küresel ısınmayı 2 C altında tutmayı, 1.5 C ile sınırlamayı taahhüt ettikleri Paris Antlaşması imzalandı. Şimdi belki de Paris Antlaşması’nın hedeflerinin gerçekleştirilmesinde atılacak adımların hayati önem taşıdığı bir on yılın başındayız.
Paris Antlaşması’nın imzalanmasından bu yana 100’den fazla ülke, 2050’de veya öncesinde net sıfır emisyona ulaşma hedeflerini açıkladı. Bu da emisyon gazları salınımına ancak emilim ile dengelendiği ölçüde izin verilmesi anlamına geliyor. Ülkelere benzer şekilde geçtiğimiz 12 ayda 1000’den fazla şirket de sıfır emisyon hedefleri açıkladı. Bir araştırmaya göre FTSE 100 şirketlerinden %45’i 2050 ya da öncesinde net sıfır emisyon sağlama taahhüdünde bulundu.
Sıfır emisyonun sağlanmasında şirket ve işletmeler aslında ülkelerden daha önemli. Ülkeler gerekli düzenlemeleri yapıyorlar ancak bunun uygulanması çoğunlukla şirket ve işletmelere kalıyor. Geçtiğimiz sene BP 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. Emisyon hedeflerine ulaşılabilmesi için özellikle emisyonu yüksek olan enerji, ulaşım ve ağır sanayi gibi sektörlere önemli görevler düşüyor. Paris Antlaşması’nda yer alan hedeflerin gerçekleştirilmesi için bu şirketlerin en hızlı şekilde net sıfır emisyon hedefini benimsemeleri ve çalışmaya başlamaları gerekiyor. 1,5 C hedefine ulaşma imkanı sallantıda ve bu hedefe ulaşmak için geniş bir katılım ve hızlı bir şekilde çalışmak şart.
Kaynak: “We can only fight climate change if businesses help”, CNN
İndirmek için tıklayın