Hükümetlerin, enerji güvenliğini artırırken dünyanın net sıfıra ulaşmasına yardımcı olmak için düşük karbonlu hidrojeni etkinleştirmeye yönelik politika önlemlerinde daha hızlı ve daha kararlı hareket etmesi gerekiyor. Bu, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan Global Hydrogen Review 2021 raporundaki bir tespit.
Şu anda, 17 hükümet hidrojen stratejileri yayınladı ve 20’den fazla ülke kamuya açıklanmış stratejiler üzerinde çalışıyor. Ayrıca, çelik ve ulaşım gibi azaltılması zor sektörleri karbondan arındırmak için hidrojen kullanmak için artan sayıda pilot proje yürütülüyor.
Japonya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Hidrojen Enerjisi Bakanlar Toplantısı’nda IEA İcra Direktörü Fatih Birol “Daha önce hidrojenle yanlış başlangıçlar yaşadık. Ancak bu sefer, hidrojeni ekonominin farklı sektörlerinde kullanım için daha temiz, daha uygun fiyatlı ve daha kullanılabilir hale getirme konusunda heyecan verici bir ilerleme görüyoruz. Hükümetler, düşük karbonlu hidrojeni daha hızlı büyümeden alıkoyan engelleri azaltmak için hızlı adımlar atmalı, bu da dünyanın 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma şansına sahip olması için önemli olacak” dedi.
IEA’ya göre, düşük karbonlu hidrojen kullanımının önündeki en büyük engel, üretim maliyetidir. Sudan hidrojen üretmek için büyük miktarda elektrik, hidrojeni fosil yakıtlardan üretmek için ise karbon yakalama teknolojilerinin kullanılması gerekiyor. Bu nedenle, düşük karbonlu hidrojen ile fosil yakıtlardan üretilen emisyon yoğun hidrojen arasındaki fiyat farkını kapatmak için yatırımlara ve odaklı politikalara ihtiyaç vardır.
IEA raporunda tanımlanan bir diğer önemli konu yeni uygulamalara talep oluşturmak için atılan adımların sınırlı olmasıdır. Bu sorunları ele almak ve hükümetleri kararlı adımlar atma konusunda desteklemek için Global Hydrogen Review, yalnızca araştırma, üretim ve altyapı yatırımlarını harekete geçirmenin ötesinde kısa vadeli eylem için bir dizi tavsiye ortaya koyuyor.
Rapor, hükümetlerin kamu alımlarında karbon fiyatlandırması, yetkiler, kotalar ve hidrojen gereklilikleri yoluyla talebi canlandırabileceğini ve fiyat farklılıklarını azaltabileceğini vurguluyor.
Ayrıca, standartlar ve düzenlemeler oluşturmak ve düşük karbonlu hidrojen üretme potansiyeli sınırlı olan ülkelerde talebi artırabilecek ve büyük yenilenebilir enerji kaynakları veya büyük CO2 depolama potansiyeli olan ülkeler için ihracat fırsatları yaratabilecek küresel hidrojen pazarları oluşturmak için uluslararası iş birliğine ihtiyaç vardır. Smart Energy