Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) perşembe günü yaptığı açıklamada, Asya’da Delta varyantıyla mücadele etmek için yeni kısıtlamaların 2021’in ikinci yarısında küresel petrol talebi artışını yavaşlatacağını, ancak bu durumun tüm yıl boyunca talep artış tahminlerini büyük ölçüde değiştirmeyeceğini açıkladı.
Ajans, raporda, IEA’nın küresel petrol talebi büyümesinin günde 5,3 milyon varil artarak 2021’de üretimin ortalama 96,2 milyon varile ulaşacağını ve 2022’de günde 3,2 milyon varil daha yükseleceği tahmininde bulundu.
IEA, raporda “Özellikle Asya’da olmak üzere bazı büyük petrol tüketen ülkelerde uygulanan yeni Covid-19 kısıtlamaları hareketliliği ve petrol kullanımını azaltacağından, 2021’in ikinci yarısı için artış tahmini keskin bir şekilde düşürüldü” ifadelerine yerdi.
IEA, 2021’in ilk yarısının sonunda, haziran ayında, küresel petrol talebinin, Kuzey Amerika ve Avrupa’da artan seyahatin öncülüğünde, mayıs ayına göre günde 3,8 milyon varil kadar arttığını belirtti.
Paris merkezli ajans, “Ancak, talep büyümesi temmuz ayında aniden seyrini tersine çevirdi ve pandeminin kötüleşen ilerlemesi ve tarihsel verilerdeki revizyonlar nedeniyle 2021’in geri kalanı için görünüm düşürüldü.” açıklamasını yaptı.
IEA’ya göre, “yeni Covid-19 dalgaları yakıt talebini azaltırken marjlar baskı altında kaldığı için” Temmuz ayında küresel rafineri faaliyetinin toparlanmasında da yavaşlama görüldü.
Talep artışı yavaşlarken, arz hızla artıyor. OPEC+ grubu dışından tedarikin 2022’de günde 1,7 milyon varil artması bekleniyor ve bunun yaklaşık yüzde 60’ını ABD oluşturacak. Oil Price