İklim Değişimi ile mücadelede ciddi bir hızlanma görülüyor. Çin’in Eylül’de 2060’da karbon nötr hale geleceğini açıklaması, Japonya ve Güney Kore’nin 2050’de karbon nötr olacaklarını açıklamaları oldukça önemliydi. İngiltere’nin geçtiğimiz hafta ilan ettiği 10 Madde Enerji Dönüşümü Planı da oldukça önemli. Biden’in Kasım 2021’de Glasgow’da toplanacak COP26 Zirvesi öncesi Senato’dan geçirip ABD’yi tekrar Paris Anlaşması’na dahil etmesi öngörülüyor.
İklim Değişimi ve karşı karşıya kaldığımız riskler ne kadar yüksekse iklim değişimi ile mücadele için gereken finansman da o derece büyük. Küresel sıcaklığın 2 derece düşürülmesi için 30-40 trilyon $ yatırım yapılması gerekiyor.
Yeşil hidrojen, CCUS, bioenerji, uzun vadeli enerji depolama gibi konular enerji dönüşümüne çok ciddi katkı sağlayabilir. Fakat bütün bunlar hala oldukça maliyetli ve yakın vadede sorunları çözüme kavuşturulabilecek kalemler olarak gözükmüyorlar. Bu alanlarda önemli gelişmelerin yaşanması yıllar alabilir. Demir-çelik ve çimento gibi sektörlerin dekarbonize edilmesi de oldukça zaman alabilecek şeyler.
Karbon fiyatlama uygulamasının yaygınlaştırılması, karbon bazlı gümrük tarifelerinin uygulanması enerji dönüşümünün geleceği için çok önemli. Hükümetler, gelecek 18 ayda ekonomik iyileşme paketleri çerçevesinde 12 trilyon $ fon sağlayacaklar. Bunun en az 4 trilyon $’ının yeşil ekonomi çerçevesinde harcanması öngörülüyor.
Kaynak: “Who Will Fund The Energy Transition?”, Forbes
İndirmek için tıklayın