Veri merkezleri, birim alan başına 10 ila 50 kat daha fazla enerji tüketen en kötü faillerden bazılarıdır. Yeni bir pil türü, mevcut veri merkezlerinde güç kullanımının azaltılmasına yardımcı olabilir. “Bilgi pilleri” şu anda bu alandaki en sıra dışı fikirlerden biridir.
Dünyamız giderek daha fazla dijitalleştikçe, günlük yaşamımızın somut etkileri giderek daha soyut hale geliyor. Ama günün sonunda, internet atmosferde uçan birler ve sıfırlardan değil, okyanus tabanından geçen kablolardan oluşuyor. Bulut, adından da anlaşılacağı gibi, ruhani ve dokunulmaz bir yüzen varlık değil, dünya çapındaki veri merkezlerinde giderek daha büyük sunucu kümeleridir. Ve tüm bu analog altyapının somut ve bazı durumlarda ciddi bir çevresel etkisi vardır. Veri merkezleri, standart bir ticari ofis binasından birim taban alanı başına 10 ila 50 kat daha fazla enerji tüketen en kötü faillerden bazılarıdır. ABD Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Ofisi’ne göre, veri merkezleri toplu olarak tüm ABD’nin enerji kullanımının yaklaşık %2’sini temsil etmektedir. Ülkenin bilgi teknolojisi kullanımı arttıkça, veri merkezi ve sunucu enerji kullanımının da artması bekleniyor.
Hızla gelişen enerji depolama endüstrisinde ortaya çıkan fikirlerden biri “bilgi pilleri” kavramıdır. Ars Technica tarafından yapılan bir açıklamaya göre, bilgi pilleri, güneş parlarken veya rüzgar esiyorken olduğu gibi, gücün ucuz olduğu durumlarda belirli hesaplamaları önceden gerçekleştirir ve sonuçları daha sonrası için önbelleğe alır. Bu konseptin güzelliği, herhangi bir ek altyapı veya özel donanım gerektirmemesi ve veri merkezlerinin mevcut enerji kullanımlarının %30’a kadarını, aksi takdirde boşa gidecek olan fazla yenilenebilir enerji ile değiştirmesine izin vermesidir.
Bilgi Pilleri, potansiyel enerji depolama çözümleri için yeni ortaya çıkan fikirlerden sadece bir tanesidir. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar değişkendir. Yani, talebe göre şebekeye sabit ve kontrollü enerji sağlayabilen fosil yakıtların aksine, üretimleri hava durumuna ve günün saatine göre artar ve azalır. Bu, %100 yenilenebilir bir enerji ortamında, bazen arzın talebi çok aşacağı ve diğer zamanlarda rüzgar esmediği ve güneş battığı zaman talebin artacağı anlamına gelir. Bu nedenle enerji depolama, yeşil bir enerji dönüşümünü uygulanabilir ve güvenilir kılmak için hayati önem taşır.
Kaynak: “An Unconventional Approach To Energy Storage”, Oil Price
İndirmek için tıklayın