Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enerji kaynaklarında eşi görülmemiş bir sıkışıklığa yol açtı. Birçok ülke, artan enerji taleplerine ayak uydurabilmek için kömür tüketimini artırıyor. Aksi takdirde kömür kullanımından çıkmayı planlayan bazı AB ülkeleri bile şimdi üretimde ve fosil kaynaklı enerji üretiminde bir artış görüyor.
ABD’de kömür üretimi geçen yıla göre önemli ölçüde arttı. Daha yüksek fiyatlar arz artışına dönüşmese de, Enerji Bilgi İdaresi, üretimin 2021’in ilk çeyreğine göre %6 arttığını belirtti. Ancak, rakamın yıl için %3’lük bir artışla eşitlenmesi gerektiğini de eklediler. Bunun temel nedeni, hem ABD’nin yerel kömür tüketiminin hem de ihracatının 2022’nin ilk çeyreğinde %4 oranında düşmesidir.
Aksine, Avrupa’daki enerji krizi nedeniyle küresel kömür kullanımı artıyor. Çin de, zor durumdaki ekonomisini yönlendirmeye yardımcı olmak için kömür üretimini ve tüketimini artırdı. Ayrıca, Rusya’dan gelen gaz arzında olası bir kısıtlamayla karşı karşıya olan Avrupa Birliği (AB), geçtiğimiz on yıl içinde kömür kullanımını artırmak için Brüksel’den yeşil ışık aldı. Avrupa Komisyonu, %5 daha fazla kömür kullanılacağını tahmin ediyor. Ancak bu rakam kısa vadede daha da yükselebilir. Reuters’in raporuna göre, kömür kullanımından çıkmayı planlayan bazı AB ülkeleri, şimdi üretimde ve fosil kaynaklı enerji üretiminde bir artış görüyor. Aslında, mevcut kömür talebi o kadar güçlü ki, Afganistan’daki Taliban Hükümeti bile fiyatı ton başına 90 ABD Dolarından 200 ABD Dolarına yükseltti. Hareket, Pakistan’ın Afgan kömürü ithal etmekle ilgilendiğini göstermesinin ardından geldi. Haber, bazı enerji firmalarının Afgan kömür ithalat ve ihracatını bloke etmekle tehdit ettiği Çin’i çok rahatsız etti. Kömüre yönelik bu kısa vadeli talep, çeşitli ulusların “yeşil” enerji kaynakları lehine üretimi kısmaya yönelik daha önceki taahhütleri hakkında da soru işaretleri yarattı. Bu rapora göre, AB daha önce 2050 için net sıfır emisyon hedeflerine bağlıydı. 27 üyeli grup, nükleer enerjiye ve yenilenebilir kaynaklara olan bağımlılığını artırmayı planlamıştı. Ancak, Avrupa enerji şebekeleri hâlâ büyük ölçüde Rus doğalgazına ve kömürüne bağımlı. O nedenle, birçok AB ülkesi yeni kömür kaynakları için çabalıyor.
Bu senenin başlarında, Pekin kömür fiyatlarını sınırladı ve daha fazla kömür üretimi için baskı yaptı. Zaten ülkenin %60 elektrik ihtiyacı kömürden geliyor. Tabii ki, kömür madencilerinin üretimi artırmak için fiyat sınırından yararlanmakta hızlı oldukları bildirildi. Şimdi Çin, ekonomisini canlandırmaya ve geçici elektrik kesintilerini aşmaya yardımcı olmak için düşük maliyetli kömüre olan bağımlılığını artırmaya karar verdi. Bu arada, dünyanın en büyük ikinci kömür ithalatçısı olan Hindistan, bu Haziran ayında rekor termal kömür teslimatları gördü. Aslında, ülkenin termal kömür ithalatı bu yıl Haziran ayında %35 artarak 19,22 milyon tona ulaştı. Bu, Haziran 2021’de görülen seviyelerin %56 üzerinde.
Kaynak: “The World’s Largest Economies Are Ramping Up Coal Consumption”, Oil Price
İndirmek için tıklayın