Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer 12 ülke pazartesi günü, küresel denizcilik sektörünün emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfıra indirme hedefini desteklediler.
Danimarka tarafından yönetilen ve İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen BM COP26 iklim zirvesinin oturum aralarında duyurulan girişim, 2023 tarihine kadar yeni emisyon azaltıcı önlemlere odaklanan Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün hedefi için ülkeler arasında destek oluşturmayı amaçlıyor.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, COP26’da düzenlediği basın toplantısında, “IMO’yu 2050 yılına kadar sıfır emisyonlu deniz taşımacılığı hedefine ulaşması için harekete geçmeye çağırıyoruz. Karbonsuz deniz taşımacılığı, iklim hedeflerimize ulaşmak için hayati önem taşıyor.” dedi.
Denizcilik sektörü bildirgesine Belçika, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Almanya, Honduras, Macaristan, İzlanda, Marshall Adaları, Norveç, Panama ve İsveç de imza attı. Ülkeler bu bildirgeyle “böyle bir hedefi benimsemek için IMO’da çalışmayı, sektörü 2050 yılına kadar tam karbondan arındırma yolunda ilerletecek 2030 ve 2040 hedeflerini benimsemeyi ve bu hedeflere ulaşılmasına yardımcı olacak önlemleri benimsemeyi” taahhüt ediyor. IMO, 175 üye ülkesi aracılığıyla denizcilik düzenlemelerini belirliyor ve kararlara uzlaşma yoluyla ulaşmayı amaçlıyor. Japonya ve Yunanistan dahil olmak üzere büyük deniz taşımacılığı sektörlerine sahip ülkeler deklarasyonu imzalamadı.
2018’de IMO, uluslararası denizcilik emisyonlarını 2050 yılına kadar 2008 seviyelerine göre yarıya indirme hedefini benimsemişti. Bu bile bilim insanlarının dünyanın iklim değişikliğinin en feci etkilerinden kaçınmak için 2050 yılına kadar elde edilmesi gerektiğini söyledikleri net sıfır CO2 emisyonunun hala çok gerisinde kalıyor.
Dünya ticaretinin yaklaşık %90’ı deniz yoluyla taşınıyor ve küresel deniz taşımacılığı, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %3’ünü oluşturuyor.
Sektörün karbondan arındırılması, bu on yılda yeşil yakıt üretimini artırmak ve temiz yakıtlı gemilerin yapılması için büyük yatırımlar gerektirecek. Dünyanın en büyük konteyner hattının sahibi olan Danimarkalı Maersk, yenilenebilir kaynaklardan üretilen yeşil metanol kullanarak ilk karbon nötr gemisini 2023’te işletmeyi planlıyor. Reuters