IEA’nın son raporuna göre, COVID19 nedeniyle, 2020’de petrol ve gaza yapılan harcama ve yatırımlardaki düşüş yenilenebilir enerji yatırımlarındaki azalmadan çok daha fazla gerçekleşecek. IEA Raporu’na göre, küresel enerji talebi 2020’de %5’ten fazla düşüş gösterecek. 2020’de enerji yatırımları %18 azalacak. Bu 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ki en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.
IEA’ye göre, COVID19 krizi temiz enerjiye geçişi ciddi bir şekilde hızlandırdı. IEA, 2030’a kadar elektrik talebindeki genişlemenin %80’inin yenilenebilir kaynaklarla karşılanacağını öngörüyor. Fransız enerji devi Total, geçtiğimiz günlerde yenilenebilir enerjiye 2030’a kadar yıllık 3 milyar $ yatırım yapacağını açıkladı.
Paris Anlaşması doğrultusunda dünyanın 2050’de sıfır emisyon hedefine ulaşması için yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların çok hızlı bir şekilde artırılması önemli fakat bu maalesef yeterli olmayabilir. 2040’da küresel enerji talebinin yaklaşık %45’i hala petrol ve kömürden sağlanıyor olacak. Karbon emisyonlarına en çok sebep olan petro kimya endüstrisi, çelik ve çimento fabrikaları hala aynı teknolojilerle çalışmaya devam ederse bu yenilenebilir enerjinin getireceği karbon nötr ortamın karbon emisyonlarını düşürmesini de zorlaştıracak.
IEA Raporu’na göre, karbon emisyonlarında bu yıl 2. Dünya Savaşı’ndan bu yanaki en büyük düşüş sağlanacak. Fakat bunun pandemi öncesi seviyesine dönmesi çok zaman almayacak. Küresel karbon emisyonlarının en büyük üreticisi olarak Çin’in karbon emisyon oranı hali hazırda pandemi öncesi seviyeye yaklaşmış durumda.
Gelecek on yılda, yenilenebilir enerjiye geçiş, emisyon oranlarının düşüşü ve dünyanın 2050 karbon hedefine ulaşması noktasında hayati önem arz edecek.
Kaynak: “Coronavirus Pandemic Speeds Shift to Cleaner Energy”, wsj.com
İndirmek için tıklayın