Petrol endüstrisi her zaman ani yükseliş ve düşüşler yaşayan bir sektördür. 2020 yılı hem COVID19 Krizi’nin küresel piyasalara yaşattığı şok etkisi hem de Suudi Arabistan ve Rusya arasında yaşanan fiyat rekabet savaşı vesilesiyle sektör tarihinin en büyük çöküşü olarak kayıtlara geçti.
Aşıların geliştirilmesiyle normale dönüş beklenirken, aylarca devam eden yetersiz yatırımlar ve arz kesintileri yeniden canlanan talebe çarpmak üzere. Bu durum, arama ve üretim şirketlerinin yeniden sondaj yapmaya başlaması için fiyatları yüksek bir seviyeye, varil başına 65 dolara, çıkarabilen kritik bir pazara dönüştürmek için bir reçete olabilir.
10 Aylık işten çıkarmalar ve salgınla ilgili kapanmaların tetiklediği zorunlu konsolidasyonlardan sonra yüksek petrol fiyatları, Amerika’nın geleneksel fosil yakıtı üreten Texas, Louisiana, Oklahoma ve Pensilvanya’daki üreticiler için memnuniyet verici bir haber olacaktır. Fakat tüccarların aşırı coşkularına rağmen bu bir gece de gerçekleşecek bir dönüş değildir. West Texas Intermediate (WTI) ham petrol varil fiyatı, Pfizer’in yeni aşısının hastanelere ulaşmaya başlamasından beri ilk defa varil başına 50 doları aştı. Şu an için petrol tüketimi hala düşük seviyede. Fakat, aynı zamanda pazarın iyileşmesini bekleyen stokta bir petrol denizi de bulunmaktadır. Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki genişletilmiş OPEC ittifakının büyük bir üretim kapasitesi mevcut. Küresel petrol stokları neredeyse 3 milyar varil ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
2015 yılından bu yana petrol ve gaz arama faaliyetlerine yapılan yatırımlar azalıyor. 2014 yılında petrol ve gaz arama faaliyetlerine yaklaşık olarak 884 milyar dolar yatırım yapıldı. Rystad’a göre bu yılki yatırım 383 milyar dolar olarak gerçekleşerek 15 yılın en düşük seviyesine inecek ve 2019’da yapılan yatırımların %20 altında gerçekleşecek. Fakat yaklaşan toparlanma ile beraber, petrol arama ve üretim şirketleri son altı hafta içinde hisse senedi değerleri bazında %50 daha fazla yatırım aldı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol talebinin 12 ila 18 ay içinde günde 100 milyon varillik seviyelere dönmesini beklemektedir. ConocoPhillips şirketinin CEO’su Matt Fox, geçtiğimiz günlerde hissedarlara, önümüzdeki yıllar içinde günde 4 milyon varil arzın kaybedilebileceğini belirtti. Üretimin günde bir milyon varilden fazla azalıp bu yıl 7 milyon varilin altına düştüğü görülen kaya gazı sektörü ise hala sıkıntıda gözükmektedir.
Kaynak: “Pretty soon, we may need more oil than we can produce”, CNN
İndirmek için tıklayın