Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin’in 2060’da karbon nötr olma hedefinin, yeni enerji üretim kapasitesine 6,4 trilyon dolarlık yatırım gerektireceğini ve bunun da üretim ve emtia ithalatında tektonik bir kaymaya yol açacağını ve bunun yanı sıra enerji güvenliğini artıracağını açıkladı.

Çin, enerji güvenliğini tehdit eden artan jeopolitik gerilimlerle karşı karşıya kalırken, yükselen petrol ve gaz ithalat bağımlılığıyla boğuşuyor.

Wood Mackenzie’nin analistleri Huang Miaoru ve Zhou Yanting, bir raporda, yenilenebilir enerjiye geçme planlarının, enerji geçişinin “Made in China” damgasını vururken, yabancı enerji kaynaklarından bağımsızlığını büyük ölçüde artıracağını söyledi.

“Çin’in hidrokarbonlara olan bağımlılığı kırılması zor bir alışkanlıktır, ancak karbon nötrlüğü bunu mümkün kılıyor” dediler.

Dünyanın en büyük ithalatçısındaki petrol talebinin, temel durumuna kıyasla 2040 yılına kadar yarı yarıya düşebileceğini ve 2050 yılına kadar ülkenin fosil yakıt ihtiyacını neredeyse tamamen ortadan kaldırarak enerji güvenliğini artıracağını söylediler.

Woodmac, karbon azaltma hedefleri olmadan, Çin’in petrol ithalatına bağımlılığının 2030 yılına kadar %80’i aşacağını ve doğal gaz arzının yarısının ithal edileceğini söyledi.

Zhou, “Çin, batarya ve güneş paneli üretimindeki mevcut küresel pazar payını gelecekteki tüm temiz enerji değer zincirinde çoğaltabilirse, küresel enerji tedarikini, ticaretini ve endüstriyi dönüştürebilir. Dünyanın geri kalanı karbondan arındırmak için Çin’e ihtiyaç duyacaksa, Çin de geçişini desteklemek için başkalarına ihtiyaç duyacak.” dedi. Reuters

Diğer İçerikler