Çin, dünyada türünün ilk örneği olacak temiz ve güvenli nükleer enerji arayışının anahtarı bir deneysel bir reaktör geliştirme yolunda ilerliyor. Yerel haberlere göre, Çin hükümeti önümüzdeki aylarda çöl şehri Wuwei’de bir prototip erimiş tuz nükleer reaktörü inşa etmeyi bitirmeyi ve bundan sonra benzer ortamlarda bir dizi daha büyük ölçekli tesis kurmayı planlıyor.
Çok az karbon emisyonu salımı yaparken güç üretme kabiliyetine sahip olan nükleer reaktörler, sürdürülebilir enerji üretimi söz konusu olduğunda net bir avantaja sahiptir. Ancak teknolojinin dünya çapında yaygın olarak benimsenmemesinin çok geçerli nedenleri var ve bunların çoğu yakıt için kullanılan uranyum ve plütonyumdan kaynaklanıyor. Uranyum sadece pahalı ve nadir olmakla kalmıyor aynı zamanda nükleer silah yapımında da kullanılabiliyor. Bu reaktörler aynı zamanda güvenli bir şekilde depolanması gereken radyoaktif atıklar üretiyor.
1940’lardan beri bilim adamları, çok daha güvenli bir yol vaat eden erimiş tuz reaktörleri olarak bilinen bir alternatifi araştırıyorlar. Bu reaktörler, uranyum ve plütonyum yerine, bomba yapımında kolaylıkla kullanılamayan, bol miktarda bulunan gümüşi metal toryumu kullanır.
Erimiş tuz reaktörlerinin arkasındaki teknolojiyi geliştirmek yavaş ilerliyor. Deneyler 60’lı ve 70’li yıllarda ABD’de, ardından Asya ve Avrupa’da yapıldı. Daha yakın zamanlarda, Hollanda’da bir araştırma grubunun teknolojiyi endüstriyel ölçekte bir enerji kaynağına dönüştürmeyi amaçlayan deneyler başlattığını gördük.
Son zamanlarda, Çin sürece öncülük ediyor. 2011 yılında hükümeti, Gansu eyaletindeki Wuwei çöl şehrinde bir toryum erimiş tuz reaktörü planlarını onaylamış ve bilim adamlarına onu çalıştıracak teknolojiyi geliştirme görevini vermişti. South China Morning Post tarafından bildirildiği üzere, iki megavatlık prototip reaktörün inşaatı önümüzdeki ay tamamlanacak ve ilk testlerin Eylül ayında başlaması bekleniyor.
Bu planlar gerçekleşirse tesis, dünyanın herhangi bir yerindeki ilk operasyonel toryum erimiş tuz reaktörü olacak. Bilim insanları, prototipi, 100 MW’a kadar üretim yapan daha büyük toryum erimiş tuz reaktörlerinin geliştirilmesi için bir sıçrama tahtası olarak kullanmayı umuyorlar; bu reaktörler, diğer birkaç çöl bölgesi için planlanıyor ve her biri 100.000 nüfus için yeterli güç sağlayabiliyor. İlk ticari reaktörün inşaatının 2030 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.
Erimiş tuz reaktörlerinin uğraşması gereken önemli bir sorun, radyoaktif erimiş tuzun borularda veya diğer bileşenlerdeki korozyonudur. Bir diğeri, enerji üretimini yönlendiren süreçlerle ilgilidir. Geleneksel nükleer reaktörler, uranyum atomlarını zincirleme reaksiyon ve sürekli enerji üretimi ile sonuçlanacak şekilde parçalayabilirken, toryum tüm bunları kendi başına yapacak kadar bölünebilir malzeme içermez. Bu, her halükârda uranyumla veya gerekli reaksiyonları tetiklemeye yardımcı olan başka bir malzemeyle karıştırılması gerektiği anlamına gelmektedir. New Atlas