Gelecek hafta düzenlenecek BM İklim Zirvesi’nde, ülkelerin küresel temiz enerji kapasitesini üç katına çıkarmada uzlaşmaya varması beklenirken fosil yakıtlardan hızla çıkış konusunda ise fikir birliğinden uzak olacakları öngörülüyor.
Dünyanın en sıcak yılını yaşadığı ve iklim felaketlerinin damgasını vurduğu bir dönemde, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yapılacak iklim müzakerelerinde ülkeler, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefini ulaşılabilir tutmaya çalışacak.
AA muhabiri, bu yıl BAE’nin başkanlığını yürüttüğü ve 30 Kasım-12 Aralık tarihlerinde Dubai’de düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) öncesinde, COP zirvelerinin tarihsel sürecini ve alınan dönüm noktası kararları derledi, COP28’e yönelik beklentileri iklim müzakerelerinde yer alan uzmanlara sordu.
BM’nin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) “en yüksek karar alma organı” olarak tanımladığı Taraflar Konferansı (COP), 1995’ten beri her yıl farklı bir ülkede UNFCCC’nin imzacısı olan ülkelerden binlerce delegenin katılımıyla düzenleniyor. Taraflar COP’ta, iklim değişikliğiyle mücadelede atılması gereken adımları ve politikaları belirlemek üzere müzakerelerde bulunuyor.
BM bünyesinde iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ilk adımlar 1970’lerde başlamasına rağmen Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde 1992’de düzenlenen Dünya Zirvesi’nde UNFCCC oluşturuldu ve COP’un yıllık olarak düzenlenmesini sağlayacak bir çerçeve olarak iki yıl sonra yürürlüğe girdi.
Kaynak: AA