Türkiye’de, yenilenebilir enerji kaynağı olan biyoyakıt kullanımının orta vadede 4-5 kat büyüme potansiyeli olduğu belirtildi.
Küresel iklim değişikliğine etkisi nedeniyle fosil yakıtlara alternatif olarak tercih edilen biyoyakıtlar, çeşitli organik malzemelerden üretiliyor. Atık bitkisel yağlar, yağlı tohum bitkilerinden elde edilen ham yağlar ve hayvansal yağların kimyasal reaksiyonu sonucunda elde edilen bu yakıtlar, sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak gösteriliyor.
Biyoyakıtlar, üretim ve kullanımının fosil yakıtlara kıyasla düşük karbon salınımına neden olması açısında iklim değişikliğiyle mücadelede, yerel olarak üretilebilir ve kullanılabilir olması açısından da enerji bağımsızlığında öne çıkıyor.
“Üretimde pandemi önce rakamları tekrar yakaladık”
Biyoyakıt Sanayi Derneği Başkanı Selçuk Borovalı, AA muhabirine, biyoyakıtların yaklaşık 50 yıl önce “Atmosfere salınan fosil kaynaklı karbon emisyonunu nasıl azaltabiliriz?” sorusuna cevap olarak ortaya çıktığını belirtti.
Kara yolu ulaşımında biyoyakıt kullanımıyla başlayan süreçte biyoyakıtların deniz ve hava yoluna da uzadığını ifade eden Borovalı, ülkelerin belirlediği standartlara göre motorinle biyodizelin, benzinle de biyoetanolün harmanlandığını anlattı.
Kaynak: AA