İklim değişikliğiyle mücadele için “dönüşümsel ilerleme” çağrısında bulunan Biden, planını “büyük, evet, cesur ve evet halledebiliriz” olarak nitelendirdi.
Tasarı, otoyollardan ve köprülerden yüksek hızlı internetten su sistemlerine kadar altyapıya yatırım yapacakken, Beyaz Saray 31 Mart’ta yaptığı açıklamada, tasarının hem kısa vadede istihdam yaratacağını hem de uzun vadede ekonomik çıktıyı artıracağını açıkladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Amerikan İş Planı, Amerika’da milyonlarca istihdam yaratacak, ülkemizin altyapısını yeniden inşa edecek ve ABD’yi Çin’i geride bırakacak şekilde konumlandıracak bir yatırımdır.” ifadelerine yer verildi.
Plan aynı zamanda iklim değişikliğini ve çevresel adaleti öne ve merkeze koyuyor.
Amerikalılara yatırım yapacak ve hak ettikleri işleri ve fırsatları sunacak. Ancak geçmişteki büyük yatırımların aksine, plan, uzun süredir devam eden ve ısrarcı ırksal adaletsizliği ele almaya öncelik veriyor. Plan, dezavantajlı topluluklara yönelik iklim ve temiz altyapı yatırımlarının %40’ını hedefliyor. Ve plan, temiz enerjiye piyasa temelli geçişten etkilenen kırsal topluluklara yatırım yapıyor.
Şimdi Biden için asıl mesele, Kongre’yi de konuya dahil etmek.
Beyaz Saray’a göre, plan, enerji geçişi ve gelecekteki fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji talebiyle doğrudan ilgili olan aşağıdaki unsurları içerecek:
- Elektrik şebekesi: En az 20 GW kapasite eklemek için “binlerce kilometre yüksek gerilim kapasiteli iletim hattı döşemek” için işçilerin işe alınması.
- Temiz enerji: Temiz enerji ve depolama projeleri için yatırım vergisi kredisi ve üretim vergisi kredisinin 10 yıllık uzatılması.
- Temiz Enerji Standardı: Bu, mart ayında Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar tarafından uygulamaya konulan TEMİZ Gelecek Yasası’ndaki plana benzer şekilde ABD enerji sektörü emisyonlarının azaltılmasını zorunlu kılacaktır.
- Elektrikli araçlar (EV’ler): ABD yapımı EV’leri satın almak, 2030’a kadar 500.000 EV şarj istasyonu kurmak ve 50.000 dizel otobüsü değiştirmek için iade ve vergi teşviklerine 174 milyar dolar yatırım yapılması.
- İklim bilimi: “Amerika’yı temiz enerji teknolojisi ve temiz enerji işlerinde küresel lider olarak konumlandırmak” için 35 milyar dolarlık yatırım. Bu, “kamu hizmeti ölçeğinde enerji depolama, karbon yakalama ve depolama, hidrojen, gelişmiş nükleer, nadir toprak elementleri ayrımları, yüzen açık deniz rüzgârı, biyoyakıt / biyo ürünler, kuantum hesaplama ve elektrikli araçlar” üzerine araştırmaları içerir.
- Binalar: 213 milyar $’lık bir maliyetle 2 milyondan fazla evin ve ticari binanın enerji verimliliği, dayanıklılık ve güvenlik gayesiyle yenilenmesi.
- Yollar: 20.000 mil otoyol, yol ve ana caddelerin modernizasyonu için 115 milyar dolar harcama. “Yeniden inşa edilmesi gereken ülkedeki ekonomik açıdan en önemli 10 köprünün” ve 10.000 küçük köprünün onarılması.
- Toplu taşıma: Toplu taşıma sistemlerine 85 milyar dolar.
Planla ilgili bilgilerin açıklanmasının ardından, planın doğru konulara öncelik verip vermeyeceği, plan bölümlerinin ayrı ayrı kongre onayı olmadan uygulanıp uygulanamayacağı, yeterli siyasi desteğe sahip olup olamayacağı tartışılmaya başlandı.
Tasarı, Biden’in 11 Mart’ta imzaladığı 1,9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım paketine benzer boyutta, ancak Amerikan İş Planının harcamaları hemen tahsis edilmek yerine sekiz yıla yayılacak. Ancak COVID paketi, kısmen Cumhuriyetçilerin maliyetine itirazları nedeniyle Kongre’yi tek bir Cumhuriyetçi oylama olmadan geçti. Altyapı ile COVID harcama paketleri arasındaki diğer fark vergi tarafındadır. COVID planı basitçe ABD borcuna eklendi. Amerikan İş Planı, Made in America Vergi Planı olarak bilinen ek mevzuat yoluyla kurumlar vergisi oranını %21’den %28’e yükselterek ve yılda 400.000 $ veya daha fazla kazanan Amerikalılar üzerindeki vergileri artırarak ödenecek.
Kaynak: “Biden’s $2-Trillion Infrastructure Plan Includes Support For Power Grid, EVs, Cleantech”, IHS Markit
İndirmek için tıklayın