ÖZET:
Quant raporlarını yazmaya başladığımızdan beri, dönem dönem sektör çalışanlarından da geri bildirim ve destek alıyoruz. Bunlardan bir tanesi de günlük olarak enerji verilerini takip eden bir analistten geldi. Akaryakıt fiyat artışı açıklamalarının tüketicileri önceden depoyu doldurmaya ittiği bilinen bir gerçektir. Bu durumu şirketler gerçek veriler üzerinde biliyor olsa da, açık veriler üzerinde gözlemleme şansımız olmamıştı.
YÖNTEM:
Veriler, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nde periyodik olarak raporlanan “Enerji İstatistik Bülteni”nin 12, 13 ve 14. hafta verilerinden, sadece benzin talebine bakılarak derlenmiştir. Benzin talebi milyon litre olarak belirtilmiştir.
ANALİZ:
Benzin, tüketim talebine bakılırsa, bir hafta sonu yakıtıdır. Başka bir deyişle, tüketiciler hafta sonu depolarını daha sıklıkla doldurmaktadır. Dolayısıyla benzin talebi Cuma-Cumartesi-Pazar günlerinde nispeten daha yüksektir. Uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ile birlikte, kur fiyatları ve uluslararası yakıt fiyatları göz önüne alınarak 21 Mart ve 27 Mart’ta 16 ve 12 kuruş artış yapılmıştır. Artışların gece yarısından itibaren uygulanacağı duyurusu sonucunda, pompalardaki benzin talebinde artış olmuştur.
SONUÇ:
Benzin satışlarındaki durumun hafta bazında değişiklik göstermesinden dolayı net bir rakam söylenemese de, benzindeki her 1 kuruşluk artış haberinin, haberin verildiği gündeki talebi %2 artırıyor olması muhtemeldir. Daha da ilginci, veriler, taleplerin artıştan sonra bir süre düşük olmasına rağmen, bir iki hafta içinde yine bir artış olduğunu göstermektedir. Bu durum mevsimsel faktörlerden (daha güneşli havalar-sürüş artışı) kaynaklanıyor olabilir. Ancak, artışların akaryakıt talebinin hızını kesmediği görülmektedir. Artışların kısa dönemli etkisi düşük olsa da, orta dönemli etkisini zamanla göreceğiz.