BBC Panorama araştırması, İngiltere’de kamu vergilerinden milyarlarca dolarlık fon alan Drax adlı yenilenebilir enerji şirketinin Kanada’da çevre için en önemli ormanlarda kesim yaptığını tespit etti.
Drax, İngiltere’nin en büyük elektrik santralini işletiyor ve ülkenin yenilenebilir enerjisinin yüzde 12’sini üretiyor.
Yenilenebilir enerji üretim kaynağı olarak sınıflandırılan bu santralde milyarlarca ton ithal edilmiş odun paleti yakılıyor.
Şirket, yenilenebilir enerji ürettiği için hükümetten destek alıyor. Şimdiye kadar 6 milyar sterlin değerinde destek verildiği aktarılıyor.
BBC araştırması şirketin yaktığı odunların bir kısmının Kanada’nın en yaşlı ve çevre için en önemli ormanlarından aldığını gösterirken şirket sadece talaş ile atık odun parçaları kullandığını iddia ediyor.
Peki odun yakmak sürdürülebilir bir enerji üretim yöntemi mi? Drax süreci nasıl gelişti?
“Doğal ormanlarda ağaç kesip bunları elektrik için yakmak çılgınlık”
BBC, araştırması kapsamında bölgede çekilmiş uydu görsellerini ve kerestecilik faaliyetleri için verilen lisansları inceledi.
Panorama muhabiri Joe Crowley ise odunların Kanada’da yaşlı ormanlardan alındığını doğrulamak için Drax’in işlettiği değirmenden ayrılan bir kamyonu takip etti.
BBC’ye konuşan çevre uzmanı Michelle Conolly, şirketin binlerce yıllık ormanlık alanları tahrip ettiğini söyledi.
Conolly, “Doğal ormanlarda ağaç kesimi yapmak ve elde edilen odunları elektrik üretmek için yakmak gerçekten çılgınlık” dedi.
Panorama ekibi bölgeyi incelemek için dronlar kullandı
BBC’nin bulguları Drax’in Kanada’da çevre için önemli olan bir ormandaki iki farklı bölgede kesim yapmak için özel izin aldığını gösteriyor.
Bu ormanlık bölgelerden bir tanesi nadir ve yaşlı olarak sınıflandırılıyor.
Kanada’nın Britanya Kolombiyası eyaletinde yetkililer bu tür yaşlı ormanlık alanların çevre için çok önemli olduğunu ve dokunulmaması gerektiğini vurguluyor.
Drax ise üretim politikasında bu tür alanlara hasar vermeyeceğini taahhüt ediyor.
Ancak BBC’nin incelediği uydu görüntüleri şirketin ormanın korunması gereken bölgelerinde kesim gerçekleştirdiğine işaret ediyor. BBC