Başkan Biden, Beyaz Saray’ın daha fazla petrol üretme ve fiyat artışını yumuşatma çağrılarını görmezden gelen OPEC+ grubuna karşı sınırlı sayıda seçeneğe sahip. Stratejik rezervlerden petrol kullanımı gibi bazı stratejiler geri tepebilir ve fiyatları daha da yükseltebilir.
Beyaz Saray, Suudi liderliğindeki OPEC’e muslukları açması için baskı yaptı. Ancak grup perşembe günü, belirsiz kış talebi ve artan stoklar gördüğü için aralık ayında günde 400.000 varil ekleme planına bağlı kaldı.
OPEC +, günde yaklaşık 5 milyon varil hemen kullanılabilir yedek kapasiteye sahip olduğu için odak noktasında yer almaktadır. Ancak OPEC piyasayı kontrol altında tutmak ve pandemi toparlanması sırasında gücünü korumak için piyasayı sıkı tutmaya karar vermiş gözüküyor.
ABD, Körfez Kıyısı’ndaki mağaralarda 621 milyon varil kapasiteye sahip Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) ham petrolü serbest bırakmayı düşünüyor. Ancak bu, bu stokların yalnızca arz kesintileri durumunda kullanılacağına dair yerleşik kurallara aykırıdır. Yüksek petrol fiyatlarından yararlanan ABD’li üreticiler, petrol fiyatlarını düşürecek piyasa müdahalesine karşı çıkıyorlar.
Herhangi bir arz kesintisi olmadan yapılacak SPR satışları, yalnızca arz darlığını vurgulayacak ve piyasa böyle bir hareketi “çaresizlik” ve fiyatları daha fazla artırma sinyali olarak görecektir.
Üreticiler, sınırlı stoklardan petrolün serbest bırakılmasından daha fazla güce ve çok daha önemli bir pazar etkisine sahiptir.
Başkan Biden bile Ekim ayında, yalnızca petrolün serbest bırakılmasının tüketicilerin pompada ödediği fiyatı önemli ölçüde etkilemeyeceğini kabul etmişti. Bununla birlikte, SPR petrolünün serbest bırakılması, fiyatlar üzerinde muhtemelen yalnızca geçici bir düşüş etkisi yaratacaktır ve arz ile talep arasındaki dengesizlik için kalıcı bir çözüm olmayacaktır.
Piyasanın düşüşe geçmesi için koordineli bir hükümet müdahalesi politikasına ihtiyaç var ve bu pek olası görünmüyor çünkü bunu haklı çıkaracak meşru bir arz kesintisi yok. Bir galon benzin fiyatının 3,50 dolar olması acil bir durum değil ancak Biden için bu politik bir sorundur.
COP26’da ABD’nin 2022’nin sonuna kadar uluslararası petrol ve gaz projelerine yönelik kamu finansmanını sona erdirmek için diğer ülkelere katılma kararı, petrol ve gaz arzına yönelik olumsuz tutumunun son örneğidir. Bu, Amerika’nın petrol endüstrisindeki yatırımcılara düşüş sinyali gönderiyor ve onları yeni tedarik projelerine yatırım yapmaya daha az meyilli hale getiriyor.
Biden’ın odak noktası, mayıs ayından bu yana politik olarak hassas olan galon başına 3 dolar seviyesinin üzerinde olan akaryakıt fiyatlarıdır.
Bağımsız ABD rafinerileri, ülkenin benzinine karıştırılmış belirli hacimlerde biyoyakıt gerektiren yenilenebilir yakıt standardı (RFS) programında uzun süredir aradıkları bir değişiklik için yeniden bastırıyorlar.
Bu program için RIN olarak bilinen uyumluluk kredilerinin fiyatı geçen yıl fırlamıştı. Gerekli hacimleri ayarlamak veya programa uymaktan bir tür geçici rahatlama sağlamak, benzin fiyatını doğrudan etkileyebilir.
ABD’nin sahip olabileceği bir diğer seçenek, ham ve rafine ürünlerin ithalatını veya ihracatını sınırlamak. Enerji Bakanı Jennifer Granholm, ABD’nin ihracatı sınırlayabileceğini kabul etti, ancak böyle bir eylemin benzin fiyatlarının ana itici gücü olan ham petrol fiyatlarını düşürüp düşürmeyeceği konusunda yoğun şüpheler var, çünkü bunu yapmak küresel pazarda bozulmalara yol açacaktır.
Petrol akışlarının sınırlandırılması, yerel üreticileri veya rafinerileri etkileyecek ve düşük karbonlu bir gelecek için yapılan çağrılarla kısa vadeli yüksek benzin fiyatlarına ilişkin şikayetleri dengelemesi gereken bir yönetimin itibarını daha da zedeleyecektir.
Ağustos ayı gibi yakın bir tarihte, Birleşik Devletler net bir petrol ihracatçısıydı. Bu, iç talebin yerli petrol, doğal gaz sıvıları ve biyoyakıt üretimiyle karşılanabileceğinin bir işaretiydi. Yani ihracat sorun değil.
ABD gibi, Hindistan ve Japonya da rafine ürünlerin fiyatlarını kontrol altında tutmak için OPEC+ grubunu piyasaya daha fazla petrol sürmeye çağırıyor.
Ancak OPEC’in fiili lideri Suudi Arabistan, tüketicilerin yanlış tarafı aradığını söylüyor. Suudi Petrol Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, dünyanın ham petrolden yoksun olmadığını söyledi. Petrol ürünleri yetersiz.
Prens Abdülaziz, yükselen fiyatları soğuk bir kış boyunca “korku tellallığı”nın ve rafine ürünlere olan talebi artıran doğal gaz fiyatlarının sonucu olarak nitelendirdi.
Petrol fiyatlarındaki 80 doların üzerindeki baskının nedeni, tüccarların bazı elektrik üreticileri ve endüstriyel oyuncular tarafından önemli ölçüde yakıt değişimi yapılacağına dair inançlarıdır. Buradaki endişe, yakıt değiştirme kabiliyetine sahip oyuncuların daha pahalı gaz yerine daha ucuz petrol ürünleri kullanması ve bunun da bu kış petrol talebini günde 1 milyon varile kadar artıracak olmasıdır. Yani petrol fiyatları için artışın devam edeceği anlamına geliyor. Amerika Bankası BAC kısa süre önce Brent gösterge fiyatlarının Haziran 2022’ye kadar varil başına 120 dolara yükselerek mevcut seviyelerden %45’lik bir artış olacağını öngörmüştü.
Kaynak: “President Biden Faces Few Options To Lower Oil Prices Without OPEC”, Forbes
İndirmek için tıklayın