ŞUBAT 2025

 

 

 

Aylık Türkiye Enerji Verileri (ATEV), Türkiye’de enerji tüketimini tüm yakıtlar bazında inceleyerek, hem öne çıkanları, hem veri dosyası hem de 100’den fazla görseli içeren sunum destesi ile alanındaki tek yayındır.

 

ATEV Şubat bülteninde öne çıkanlar:

  • Elektrik üretimi tüm zamanların en yüksek Ocak üretimini gördü.
  • Doğalgaz talebi 2024 yılının son iki ayında yeni rekorlar kırdı.
  • Elektrik üretiminde ay rekoru güneş üretiminden geldi. Diğer yenilenebilirler ortalama performans sergilediler.
  • Yerli doğalgaz ve petrol üretimi artmaya devam etti. Petrolün çok daha hızlı arttığını söyleyebiliriz. Yerli petrol ve gaz üretiminde 2024’te hemen hemen her ay yeni bir Türkiye rekoru oldu.
  • Artan doğalgaz fiyatları sonucu Aralık 2024 itibari ile enerji ithalatı 2024’ü yıl rekoru 6.8 milyar $/ay ile kapattı.
  • Nispeten sıcak geçen bir Ocak ayının ardından Şubat sıcaklık verileri dönem dönem son 3 yılın en düşük seviyelerini gördü.

 

Ayın Grafiği – Ocak 2025’ye Yeni Elektrik Üretim Rekoru

 

Türkiye elektrik üretimi “yapısal bir artış” izleri göstermeye devam ediyor. 2025 yılının ilk ayında, çok soğuk da geçmemesine rağmen, yüksek bir elektrik talebi görüldü.

Doğalgaz – Son Yılların En Soğuk Kış Dönemi mi?

 

Türkiye doğalgaz talebinde 2024 yılı iki rekorla kapandı. Kasım ve Aralık aylarındaki yüksek talep 2024 kışını en soğuk kış sezonlarından biri olarak tescilleyebilir. Özellikle Aralık gaz talebinin 7.7 bcm’e çıkması daha önceki yıllara göre %20’nin üzerinde bir aylık artış demektir. Şubat sıcaklıklarının da düşük olması ile 2024-25 kışı en soğuk dönemlerden biri olarak, en azından gaz talebinde, kendini göstermektedir.

Petrol Talebi – Nefes Kesmeden Büyümeye Devam

 

Petrol talebinde geçtiğimiz aylarda görülen yüksek rakamların, talebin geleneksel olarak düşük gelmesinin beklendiği Aralık ayında da yüksek gelmesi ile artık petrol talebinde 1.1 mv/g (milyon varil/gün) rakamlarının standart olarak görülmesi gerektiğinin de öncü işaretlerindendir. Benzin talebi anlamlı şekilde yüksek ve rekor seviyelerde seyrederken, jet yakıtı yeni bir Aralık rekoru kırmaya yakın olmasına rağmen geçen senenin üzerine çıkamamıştır.

Taş Kömürü Talebinde Yeni Kasım Rekoru

 

TÜİK tarafından yayınlanan katı yakıt istatistiklerinden derlenen verilere göre ithal dahil taşkömürü talebi 2024’ün hemen hemen tüm aylarında rekorlar kırmıştır.

Linyit – Henüz Değil

 

Linyit talebinde ise, Kasım sonu verileri anlamlı bir canlanma göstermemektedir. 2024 yılındaki tek rekor üretim Temmuz ayından gelmiştir.

Kış Güneşinde Yeni Rekor

 

Türkiye’de güneşten elektrik üretiminde Ocak ayında tüm zamanların en yüksek Ocak üretimi görüldü. Göreceli düşük güneşlenmenin olduğu Ocak ayındaki bu rekor, bahar ve yaz aylarında da güneşten üretimin, yeni rekorlarla devam edeceğinin müjdecisidir.

Gelecek Piyasaları – Avrupa Gaz Piyasaları Durum Değerlendirmesinde

 

Avrupa gaz fiyatlarında, depolama kurallarında olası yumuşama ve jeopolitik gelişmelerin etkisi ile son günlerde yüksek seviyelerden düşüşe geçmiştir. Yaz-Kış fiyatları arasındaki makas daralmasına rağmen fiyatlar hala yüksek seviyelerdedir. Birçok Avrupalı enerji şirketinin bu seviyelerden koruma(hedge) yapmış olabilecekleri olasılık dahilindedir. Bu da spot düşüş olması durumunda da bu fiyat seviyelerin tüketicilere yansıyabileceği yönündedir.

Değerlendirme

 

Soğuk bir dönemi yaşarken, 2024’ün son aylarında fosil yakıtlar etkisinin oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Güneş üretimindeki artış haricinde yenilenebilir üretim artışları uzun yıllar ortalamalarının çok üzerine çıkamamıştır. Benzin, doğalgaz, toplam petrol ürünleri, taş kömürü taleplerindeki güçlü duruş, soğuk kış dönemlerindeki yakıt talebinin katılığına dair de fikir vermektedir.

 

Yazar: Barış SANLI

 

 

ATEV Sunumunu indirmek için tıklayınız

Kaynak Veri Dosyası indirmek için tıklayınız 

 

Diğer İçerikler