Avrupa Birliği yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmesine ve etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için mali desteği artırma sözü verdi ve ABD’yi de adım atmaya çağırdı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmasında, “Şimdi 2027 yılına kadar iklim finansmanı için 4 milyar avro daha teklif edeceğiz. Ancak ABD ve ortaklarımızın da adım atmasını bekliyoruz. Bu hayati önem taşıyor, çünkü iklim finansmanı açığını, ABD ve Avrupa Birliği’nin birlikte kapatması, küresel iklim liderliği için çok güçlü bir sinyal olacaktır.” dedi.
Ek 4 milyar avro, 2021-2027 dönemi içindir. Bir Komisyon sözcüsü, bunun AB bütçesinden geleceğini söyledi. Von der Leyen, AB’nin iklim finansmanına zaten yıllık 25 milyar dolarlık katkıda bulunduğunu söyledi.
İklim finansmanının, dünya liderlerinin katastrofik iklim değişikliğini engellemek için emisyonları daha hızlı azaltma taahhütlerini kabul etmeye çalışacakları Kasım ayındaki Birleşmiş Milletler COP26 zirvesinde belirleyici bir konu olması bekleniyor.
COP26’ya yedi hafta kala, para konusu sıkıntılı bir nokta olmaya devam ediyor.
Zengin ülkeler, 2020 yılına kadar daha yoksul ülkelere iklim finansmanı için yılda 100 milyar dolar sağlamaya yönelik 2009 taahhütlerini şimdiye kadar yerine getiremediler.
Zengin ülkelerin desteği olmadan, gelişmekte olan ülkeler, ekonomilerini fosil yakıtlardan ve temiz enerjiden uzaklaştırmak için gereken büyük yatırımları yapamayacaklarını veya iklim etkileriyle başa çıkmak için altyapılarını güçlendiremeyeceklerini söylüyorlar.
Zengin ülkeler birlikte 2018’de yaklaşık 80 milyar dolar katkıda bulundu. OECD’ye göre, Avrupa Birliği ve üye ülkeleri birlikte bu tür finansmanın en büyük sağlayıcıları. Von der Leyen, AB’nin biyoçeşitliliği korumak için uluslararası finansmanı da ikiye katlayacağını söyledi. Reuters