NİSAN2025
Aylık Türkiye Enerji Verileri (ATEV), Türkiye’de enerji tüketimini tüm yakıtlar bazında inceleyerek, hem öne çıkanları, hem veri dosyası hem de 100’den fazla görseli içeren sunum destesi ile alanındaki tek yayındır.
Nisan 2025 verilerinde, fosil yakıtlara talebin artışının devam etmesinin yanında güneş ve rüzgarın pozitif momentumu, hidroelektrikteki kuraklık beklentileri ile dengeleniyor.
ATEV Nisan bülteninde öne çıkanlar:
- Doğalgaz talebinde en yüksek gaz talebi olan 2024-2025 uzun kışı geride kalırken, Şubat ayı 28 gün olmasına rağmen gaz talebi rekor kırdı.
- Petrol talebinde artış devam ederken, şimdi ekonomi göstergesi dizel talebinde de bir artış gözlendi.
- Güneş ve rüzgar aylık üretim rekorları kırmaya devam ediyor, hidroelektrik ise aylık dip seviyelerdedir.
- Düşen petrol ve gaz fiyatı olumlu haber olabilir, ama cari açıkta aylık hareket artan tüketim hacminden dolayı sınırlı kaldı.
Ayın Grafiği – Doğalgaz Talebinde Rekor Üstüne Rekor
Doğalgaz talebi, tüm zamanların en yüksek aylık talebini 28 gün çeken Şubat ayında gördü. Ortalama 8 milyar m3 talep, Türkiye’deki geçtiğimiz Şubatlar ile kıyasladığımızda oldukça yüksek bir tüketim rakamıdır. Gün etkisine rağmen bu yüksek talep, bir kez daha gazın enerji güvenliğindeki yerini hatırlattı.
Petrol Talebindeki Artış Hala Hızlı
Türkiye toplam petrol talebinde Şubat, Ocak artışının üzerinde geldi. Yine gün etkisinden dolayı 28 gün çeken Şubat ayında petrol talebinin bu kadar yüksek olması şaşırtıcı oldu.
Güneş, Mart’ta Büyük Artış Gördü
Mart ayında güneş üretimi 2.89 TWh ile aylık üretimin %10’unundan fazlasını sağladı. Bu momentum önümüzdeki aylar için de güneşte daha yüksek seviyeleri mümkün hale getirdi.
Kurak Bir 2025 mi?
Bir süredir gündemde olan kuraklık haberlerini haklı çıkarır şekilde hidroelektrik üretimi en düşük Mart üretimlerinden birini gördü. 2025’te oldukça dip bir Mart değeri gösteren üretimin, gelecek aylardaki yükselişinin ortalamanın ne kadar altında olacağı merak konusudur.
Rüzgarın Dönüşü Muhteşem Oldu
Mart ayı rüzgar üretimi, Şubat’tan sonra da aynı ay üretimlerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu yüksek seyir bu sene rüzgarda birçok ayda yeni rekorların da müjdecisi olabilir.
2024-2025 Kışı En Soğuk Kışlardan Biri Olabilir
Doğalgaz talebi tek başına en soğuk kışı belirlemez ama doğalgazda son 4 aylık seyir, geçtiğimiz 3 yıl içinde en çok gaz tüketilen dönemlerden biri olarak kayıtlara geçti. 6-8 milyar m3 arasında değişen talep ile LNG talebinde de büyük bir artışa sebep oldu. Aşağıdaki grafiğe dikkat edilirse bu kadar yüksek seviyenin arka arkaya bu kadar devam ettiği bir dönem bulmak zordur.
Yerli Ham Petrol Üretimi Tam Gaz
Geçen seneyi rekorlarla kapatan yerli ham petrol üretimi bu sene de oldukça iddialı bir ivmelenme gösteriyor. 130.000 v/g’lük üretimin aşıldığı ve gelecek aylarda bunun daha da ileri gideceği öngörülebilir.
Dizel Talebi
Ekonomik büyüme göstergelerinden dizel talebindeki artış da bu ay izlenen bir diğer kalemdir.
Linyit Arzındaki Düşüş Sürüyor
Linyit üretimindeki düşüş ise devam ediyor. Ocak ayı için nispeten düşük bir üretim gerçekleşti.
Doğalgaz Fiyatları
Doğalgaz fiyatlarında ise GRF’nin TTF ile Brent%12 bandındaki hareketi devam etmektedir. Bu bandın aşağı doğru kırılması ihtimali, düşen Brent fiyatlarla birlikte olumlu bir etki yapabilir.
Değerlendirme
Son gelen veriler gaz ve petrolde rekor talep artışlarını gösterdi. Gaz için bu durumun devamlılığı henüz belli değildir. Ama petrol talep artışı, ekonomik büyüme göstergesi olan dizel talep artışı ile birlikte izlenmesi gereken göstergelerdendir. Petrol talebi çok güçlü. Güneş ve rüzgar üretimi 2025 için oldukça pozitif, fakat kuraklık ve etkisi hidroelektrik açısından izlenmesi gereken göstergelerdendir. Yerli petrol üretimi hızlı artışına devam ediyor. Üretim artışlarına rağmen, üretimlerin çok üzerinde artan “talebin” kuralları dikte ettiği bir döneme giriyor olabiliriz.
Yazar: Barış SANLI
ATEV Sunumunu indirmek için Tıklayınız
Kaynak Veri Dosyası indirmek için Tıklayınız