Analistlere göre UAEA Başkanı Rafael Grossi’nin Bağdat ziyareti, Orta Doğu’da nükleer enerjiye yönelik ilginin hayli arttığı bir dönemde gerçekleştiği için önem taşıyor. Irak, 1981 ve 1991’deki İsrail ve ABD saldırıları sonucu Tuwaitha’da bulunan nükleer reaktörlerini kaybetmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Irak’ın barışçıl bir nükleer program geliştirmesine katkı sağlamak amacıyla Bağdat’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Başbakan Muhammed Şiya el Sudani ile bir araya geldi.

Irak Eğitim Bakanı Naim el Aboudi, Grossi ile Irak Başbakanı Sudani arasındaki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Irak’ta barışçıl amaçlarla bir nükleer reaktör inşa etmek dahil çeşitli projeler ele alındı.” dedi.

Grossi de, Iraklı uzmanlardan oluşan bir heyetin birkaç gün içinde UAEA’nın Viyana’daki merkezini ziyaret edeceğini ve “Irak’ın barışçıl nükleer programı için bir yol haritası belirlemek” üzere görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Körfez ülkeleri dahil bölgede nükleer enerjiye yönelik ilginin arttığı bu dönemde Irak’ın da bu sürecin dışında kalmayacağını kaydeden Grossi, “Birleşik Arap Emirlikleri’nde bunu görüyoruz, Mısır’da görüyoruz, Suudi Arabistan’da göreceğiz ve tabii ki burada Irak’ta da görmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: EURONEWS

Diğer İçerikler