Türkiye ve Birleşik Krallık’la birlikte Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı Şubat 2022’den bu yana, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalat kapasitesini 53,5 milyar metreküp artırarak 310,3 milyar metreküpe yükseltti.

AA muhabirinin derlediği Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) ve Gas Infrastructure Europe’dan LNG terminali ve Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) verilerine göre, enerji verimliliğine yönelik atılan adımlar ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artışı nedenleriyle LNG terminallerinin kullanımının yanı sıra doğal gaz tüketiminin de azalması sonucu, Avrupa’daki 37 LNG terminalinin kullanım oranı 2022’deki yüzde 63’ten geçen yıl yüzde 58,5’e geriledi.

Kullanım kapasitesi yüzde 50’nin altında kalan 8 LNG terminalinden dördü Fransa’da, diğerleri İtalya, Yunanistan, Finlandiya ve Almanya’da yer aldı.

8 yeni terminal inşa edildi

Şubat 2022’den bu yana toplamda 4 terminalde kapasite artırımına gidilirken, İspanya’da kullanılmayan bir terminal tekrar aktif hale getirildi ve 8 yeni terminal inşa edildi.

Bu süreçte, İtalya’da Adriatic LNG, Hollanda’da Gate, Fransa’da Fos Cavaou ve Hırvatistan’da Krk terminallerinin kapasitesi yükseltildi.

Eylül 2022’de Hollanda’da Eemshaven FSRU, Aralık 2022’de Almanya’da Hoegh Esperanza FSRU, Ocak 2023’te Finlandiya’da Exemplar FSRU, Şubat 2023’te Türkiye’de Saros FSRU ve Mart 2023’te Almanya’da Brunsbüttel’de Hoegh Gannet FSRU operasyonel hale getirildi.

Bölge LNG alımlarına katkı sunan bu FSRU’lara Nisan 2023’te yine Almanya’da FSRU Neptune, Temmuz 2023’te İtalya’da Golar Tundra FSRU ve Ekim 2023’te Fransa’da Cape Ann FSRU katıldı.

Kaynak: AA

Diğer İçerikler