Çin, iklimle mücadele kapsamında yeni kömür yakıtlı üretim kapasitesini “sıkı bir şekilde kontrol etmeyi” taahhüt etti ve şebekesine rekor sayıda yeni rüzgar ve güneş enerjisi santrali bağladı.
Ancak Pekin yönetiminin yeni onlarca kömürle çalışan termik santrale onay vermesi nedeniyle ülke iklim hedeflerinin gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Global Energy Monitor (GEM) ve Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yapılan bir analize göre, Çin’de 2021’de elektrik sıkıntısı yaşanmasının ardından, kömürle çalışan termik santral izinlerinde patlama yaşandı.
Hedefi tutturamayabilir
Rapora göre Çin, sadece iki yıl içinde, Brezilya büyüklüğünde bir ülkenin tamamına elektrik sağlamaya yetecek 218 gigavatlık (GW) yeni kömür enerjisine onay verdi.
2023 yılında da, bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 114 GW termik santral kapasitesini onayladı. Rapor, bir önceki yıl 54 GW olan 70 GW’lık yeni termik santral inşaatının geçen yıl başladığını, 2022’de 28 GW olan 47 GW’lık santralin ise faaliyete geçtiğini ortaya koydu.
2025 yılında karbon ve enerji yoğunluğu hedeflerine ulaşmak için artık “ciddi adımlar” atılmasının gerektiğine dikkat çeken rapor, Çin’in fosil olmayan yakıtların toplam enerji karışımındaki payını 2025 yılına kadar yüzde 20’ye çıkarma hedefini tutturmakta da zorlanabileceğini öngörüyor.
Kaynak: EURONEWS