Araştırmacılar olayın şimdiye kadar kaydedilen insanların neden olduğu en kötü ikinci insan yapımı metan sızıntısı olabileceğini belirtti.

Dünyada şu ana kadar kayıtlara geçen en kötü metan sızıntılarından birinin geçen yıl Kazakistan’ın ücra bir köşesinde gerçekleştiği ortaya çıktı.

BBC’de yer alan habere göre, bir patlama ile başlayan yangın altı aydan fazla sürdü ve bu süreçte 127 bin ton gazın açığa çıktığı tahmin ediliyor.

Metan’ın karbondioksitten çok daha güçlü bir sera gazı olduğu biliniyor.

Kuyunun sahibi olan Buzachi Neft, sızan metan gazının “önemli miktarda” olduğunu reddediyor.

ABD Çevre Koruma Ajansı’nın Sera Gazı Eşdeğerlik Hesaplayıcısı’na göre, böyle bir sızıntının çevresel etkisi, bir yıl boyunca 717 binden fazla benzinli araba kullanmanın yarattığı etkiye denk.

BM Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi başkanı Manfredi Caltagirone, “Sızıntının büyüklüğü ve süresi açıkçası sıra dışı. Son derece büyük” ifadelerini kullandı.

Sızıntı, 9 Haziran 2023’te, Kazakistan’ın güneybatısındaki Mangistau bölgesindeki bir arama kuyusunda sondaj sırasında meydana gelen patlama ile başladı. Sonrasında çıkan yangının yıl sonuna kadar sürekli devam ettiği ve ancak 25 Aralık 2023’te kontrol altına alınabildiği bildirildi.

Yerel yetkililer kuyunun çimentoyla kapatılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Doğal gaz temelde insan gözüyle görülemeyen şeffaf bir gaz olan metandan oluşur. Ancak güneş ışığı bir metan bulutunun içinden geçtiğinde bazı uyduların izleyebildiği benzersiz bir parmak izi oluşturuyor.

Ayrıca bilim adamlarının yalnızca “tek metan bulutu” aradığını ve yöntemlerinin kazadan önce atmosferde zaten mevcut olan metandan etkilenmeyeceğini de söyledi.

Kazakistan metan emisyonlarını azaltma sözü verdi.

Kazanın nedenleri üzerine Atyrau Endüstriyel Güvenlik Komitesi liderliğindeki resmi soruşturma, Buzachi Neft’in kuyu sondajını uygun şekilde denetlemediğini ortaya çıkardı.

Kaynak: EURONEWS

Diğer İçerikler