Ortak açıklamanın Rusça versiyonunda “katılmak” kelimesi kullanılırken, Kremlin tarafından yayınlanan İngilizce tercümesinde OPEC+ anlaşmasına “bağlı kalmak” kelimesi kullanıldı

Dünyanın en büyük iki petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ve Rusya, OPEC+ toplantısından sadece birkaç gün sonra tüm üye ülkeleri küresel ekonominin iyiliği için üretim kesintisi konusunda varılan anlaşmaya katılmaya çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’la görüşmek üzere için Riyad’a gitmesinden saatler sonra görüşmelerin sonucuna ilişkin ortak bir açıklama yayınlandı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Rusya ve diğer müttefik ülkeler geçen hafta, Suudi Arabistan ve Rusya’nın öncülüğünde günde 1,3 milyon varillik kesintiye ilave olarak 2,2 milyon varillik gönüllü kesintiler üzerinde anlaşmaya vardı.

Üyeleri dünya petrolünün yüzde 40’ından fazlasını üreten OPEC+, Afrikalı üreticilerle üretim konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle toplantısını ertelemek zorunda kaldı, ancak bazı petrol tüccarları grup içinde daha derin bir bölünmeden şüphelendiklerini söyledi.

Üreticilerin kesintiye karar vermesinin ardından petrol fiyatları beş ayın en düşük seviyesine geriledi; bu da piyasanın OPEC+’dan daha net bir eylem beklediğinin açık bir işareti.

Kaynak: EURONEWS

Diğer İçerikler