Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya, geleneksel otomobil üreticileri artık hızla büyüyen elektrikli araç alanına hâkim olmak için yarışıyor. Son on yılda elektrikli araçlar, otomobil üreticileri için hızla spekülatif bir yatırımdan kaçınılmaz bir gerçekliğe geçti. Artan maliyetler, tedarik zinciri sorunları ve kaynak kıtlığı sektördeki başlıca sorunlar olsa da şirketler ve tüketiciler elektrikli araç geleceğine tamamen bağlılar.
Dünya çapında birçok otomobil üreticisi, karayolu taşımacılığının geleceğini elektrikli olarak gördükleri için elektrikli araç (EV) yatırımlarına her şeyi dahil ediyor. Asya, Avrupa ve ABD’deki otomobil üreticileri, elektrikli araç üretiminde baskın güç olmak için mücadele ediyor. Volkswagen, EV teslimatlarındaki birikmeye yanıt olarak son aylarda üretimini artırdı ve beş yeni montaj tesisi kapılarını açtı. Diess, Asya, Avrupa ve ABD’de EV talebindeki artışın altını çizerek, yarı iletkenlerin de daha kolay erişilebilir hale geleceğini umarak teslimat sürelerinin yıl içinde üretim arttıkça iyileşeceğini öne sürdü.
Almanya, SalzGiga olarak adlandırılan Salzgitter’deki yeni hücre fabrikasının temelinin atılmasıyla, bu ay VW, PowerCo birimi aracılığıyla pil hücresi işine 20,38 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu. Şirketin 20.000 iş yaratması bekleniyor ve on yılın sonunda 20 milyar doların üzerinde yıllık satış öngörüyor. SalzGiga, bölgenin bir pil üretim merkezi haline gelmesiyle birlikte 240 gigawatt saat (GWh) ortak kapasite geliştirmek amacıyla Avrupa genelinde beş VW pil hücresi fabrikasının planını sağlayacak. Bu, onu Almanya’da da fabrikaları bulunan önde gelen ABD EV firması Tesla’ya karşı büyük bir rakip haline getirecek.
Birkaç Asyalı otomobil üreticisi de Avrupa’da rekabet avantajı elde etmek için EV üretimine büyük yatırımlar yapıyor. Hyundai Motor, üretimin 2025’te başlaması beklenen ilk Güney Koreli EV fabrikasını duyurdu. Hyundai önümüzdeki birkaç yıl içinde Asya ve AB pazarlarına ulaşması nedeniyle, kısa süre önce birkaç yeni EV modelini duyurdu. Hyundai ve Kia’yı içeren şirket, bugün ile 2025 arasında Güney Kore’ye yaklaşık 48,1 milyar dolar ve ABD’deki EV ve pil operasyonlarına 5,5 milyar dolar daha yatırım yapacak.
Japonya ayrıca, ülkenin en büyük otomobil üreticisi Toyota ile ABD, Avrupa ve Çin pazarlarını yakalamak için yarışıyor ve Mayıs ayında bZ4X elektrikli SUV’sini piyasaya sürüyor. 2021’de otomobil üreticisi, EV iş geliştirme hızını artırmak için 35 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu. Toyota, aracı bir abonelik planı aracılığıyla sunuyor, yani tüketicilerin pil bozulması ve diğer bakım maliyetleri konusunda endişelenmesine gerek yok. Japon abonelik hizmeti şirketi Kinto Corp’un başkanı Shinya Kotera, “Sürücüler için büyük bir endişe kaynağı olan takas fiyatları ve pilin bozulmasıyla ilgili riskler almalıyız” dedi.
Toyota da dahil olmak üzere birçok şirket, tüketiciler için daha fazla devlet teşviki olmadan elektrikli araç pazarlarını geliştirmekte zorlanıyor. General Motors, Tesla ve Toyota, ABD’deki 7.500 dolarlık EV vergi kredilerini bitirdikten sonra daha fazla vergi kredisi istediler. Bu, son aylarda tedarik zinciri kesintileri nedeniyle artan üretim maliyetleri karşısında daha büyük bir endişe haline geldi ve EV üretiminin fiyatını artırdı. Tedarik zinciri kesintileri, malzeme kıtlığı ve artan maliyetlerle ilgili çeşitli zorluklara rağmen, dünya çapındaki birçok otomobil üreticisi, geleneksel yakıtlı araçların önümüzdeki on yıl ve sonrasında aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasıyla daha rekabetçi olma umuduyla EV işlerine büyük yatırımlar yapıyor.
Kaynak: “The Car Giants Racing To Dominate EV Markets”, Oil Price
İndirmek için tıklayın