• Bazı yatırımcılar, 2017’de patlayan ve ardından 2018’de çöken lityum piyasalarına karşı hala temkinli davranıyor, ancak şimdi fiyatlar yeniden yükseliyor ve çöküş olasılığı daha düşük.
  • Küresel enerji dönüşümü, enerji depolama ve piller için inanılmaz miktarlarda lityum gerektireceğinden, lityuma olan talep artıyor.
  • Yüksek lityum fiyatlarının etkisi ile EV patlaması ve küresel enerji dönüşümü, yüksek maliyetler nedeniyle pekâlâ ertelenebilir.

Enerji dönüşümü, bir sonraki emtia döngüsünü yönlendiriyor. Temiz enerji teknolojileri, fosil yakıt bazlı emsallerinden daha fazla metal gerektirir ve yeşil metal fiyatlarının benzeri görülmemiş, sürdürülebilir bir dönem için tarihi zirvelere ulaşması öngörülmektedir. Ancak, varsa bile çok az yeşil metal, lityum kadar destansı bir fiyat patlamasına tanık oldu. Piyasalar, şu anda Çin’de pil sınıfı lityum karbonatın spot fiyatını %47 artışla 400.000-430.000 yuan olarak tahmin ediyor. Adamas Intelligence’a göre, Aralık 2021’de dünya çapında yeni binek araçlarda yollara 25.921 ton lityum karbonat eşdeğeri (LCE) rekor düzeyde kullanıldı. Kullanım eğrisi, küresel araç satışlarındaki eşit derecede hızlı artışı yansıtıyor. Çin’de EV ve yeni enerjili araç (NEV) satışları 2021’de %157,5 artışla 3,52 milyon adede yükseldi. Bu durum, cansız iç otomotiv pazarında güçlü bir büyümeye işaret ediyor.

Benzer bir senaryo, NEV sektörünün patlama yaptığı ve ICE sektörünün daralmaya devam ettiği Avrupa’da oynanıyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’ne göre, kıtadaki yeni plug-in hibrit araç kayıtları %71 arttı ve saf akülü araç satışları 2021’de 2020’ye göre %63 arttı. Alternatif motorlu araçlar, Ekim-Aralık 2021 arasında AB otomobil pazarının neredeyse yarısını (%47,8) oluşturdu ve toplamda bir milyonun üzerinde araç kaydedildi. Lityum talep patlaması giderek hızlanacak: ABD Enerji Bakanlığı’na göre, 2025 yılına kadar yalnızca ABD’de 13 yeni pil hücresi giga fabrikasının aktif olması bekleniyor.

Ne yazık ki, yenilenebilir enerji için gerekli olan lityum ve diğer emtia fiyatları, dönüşümün hızını yavaşlatabilecek yeni yeşil enerji projeleri kurmanın maliyetlerini artırıyor. Bu eğilim sorunlu çünkü düşen maliyetler, temiz enerji patlamasının önemli bir itici gücü olmuştur. Hızla düşen EV pil fiyatları, elektrikli araçların ana akım haline gelmesine yardımcı olmada büyük rol oynadı. Bloomberg’e göre, geçtiğimiz on yılda elektrikli araç pil fiyatları kilovat saat başına yaklaşık 1.200 dolardan 2020’de sadece 137 dolara/kWh’ye düştü. 50 kWh pil paketine sahip bir EV için bu, gerçek anlamda 43.000 dolardan fazla tasarruf anlamına gelir. Ancak, şimdi BloombergNEF, bu yıl pil paketi fiyatlarında %2’lik bir artış öngörüyor. Önceki tahminlerinden iki yıl sonra, elektrikli araçların 2026 yılına kadar geleneksel otomobillerle maliyet paritesine ulaşacağı noktayı zorladığı belirtiliyor.

Kaynak: “The Sky Is the Limit For Lithium Prices”, Oil Price

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler