Emisyon azaltımlarına odaklanılmasına ve net-sıfır hedefler koyan ülkelerin uzayan listesine rağmen, Platts Analytics, bazı ekonomiler daha iyi toparlanırken, CO2 emisyonlarının 2022’de %2,5 artarak yeni rekor seviyelere çıkmasını bekliyor. COP26’daki liderler, 2022’nin sonuna kadar 2030 emisyon hedeflerini güçlendirme sözü verirken, 2022’deki seçimlerden yerel çevre politikası gündemlerinde önemli riskler var. COP26 görüşmeleri boyunca, 100 ülke 2030 yılına kadar metan emisyonlarında %30 azalma (bazı dikkate değer istisnalar dışında) taahhüdünde bulundu. Avrupa’da rekor düzeyde yüksek karbon fiyatları, piyasaya müdahale incelemelerini tetikledi.

Güçlü enerji fiyatları, yenilenebilir enerji marjlarını büyük pazarlarda tarihsel olarak yüksek seviyelere itti ve 2022’de daha hızlı kurulum büyümesi beklentilerini artırdı. Buradaki ironi, yenilenebilir kaynakların düşük performansının, ilk etapta küresel gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışın arkasındaki kilit faktör olmasıdır. Platts Analytics’e göre, rekor yüksek hammadde fiyatları ve işçilik sorunları nedeniyle devreye alma maliyetlerinde yaklaşık %10’luk bir artışa rağmen, güneş PV kapasitesi ilavelerinin 2022’de %4 artması, karada rüzgar kurulumlarının ise %1 artması bekleniyor. Ancak, tahminler, 2022’de %25 oranında daralacak olan açık deniz rüzgarı için kapasite artışının azalmasını gerektiriyor. Platts Analytics, sıfır karbonlu elektrik arzı ekleme ihtiyacını, çoğu zaman kesintili yenilenebilir enerjinin sevk edilebilirliği/kullanılabilirliği maliyetiyle daha iyi dengeleyen politikalara duyulan ihtiyacı görüyor.

Otomotiv sektörü, 2021’de başta elektrikli araçlarda önemli bir unsur olan yarı iletken çip sıkıntısı olmak üzere tedarik zinciri sorunlarıyla mücadele etti. Ancak, otomobil üreticilerinin elektrikli araç üretimini içten yanmalı motorlu araçlar kadar kısıtlamadığı ve elektrikli araç satışlarında yıldan yıla %108’lik bir büyümeyi desteklediği görülüyor. Devlet destekli düzenlemelere ek olarak, yüksek yakıt maliyetleri ve finansal teşvikler, 2021’de özellikle Çin ve Avrupa Birliği’nde EV satışlarında güçlü büyümeyi destekledi. 2021’de EV büyümesinin hakim itici güçleri 2022’de devam edecek olsa da, Platts Analytics, bu yıl EV satış büyümesinde, otomobil üreticilerinin kendileri tarafından atılan adımlar sayesinde bir hızlanma bekliyor. Otomobil üreticileri, daha geniş bir EV modeli yelpazesi ve daha fazla şarj istasyonu kurulumu sunarak EV üretimi ve pil teknolojisine yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Platts Analytics, 2022’de EV satışlarının yıldan yıla %40’tan fazla artacağını tahmin ediyor.

Kaynak: “Platts Analytics’ top energy transition trends to watch”, S&P Global

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler